Winnaar Inktspotprijs te zien in het museum

28 september 2016

Vanaf vrijdag 30 september is de winnaar van de Inktspotprijs 2015-2016 te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Tekenaar Peter van Straaten werd gisteravond met zijn tekening ‘Vluchteling’ bekroond met deze eervolle prijs.

De Inktspotprijs is de bekroning voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door de Stichting Pers & Prent. Vijfendertig tekenaars namen deel aan de verkiezing. Winnaar van de Inktspotprijs 2016 is Peter van Straaten met zijn tekening ‘Vluchteling’. De tweede prijs ging naar de Vlaming Geinz met zijn tekening ‘Brussel’ en de derde prijs was voor Cortés met zijn tekening ‘Wir, Schafe…’. De jury over de winnende tekening: “Het is een alledaags tafereel. Hier zien we onze buurvrouwen, maar de winnaar heeft iets anders gezien en gehoord. Deze tekening schrijnt. Deze tekening doet pijn. De tekening zegt namelijk iets over ons; hij laat ons lachen en ons schamen tegelijk.” De eervolle vermeldingen waren voor Ruben Oppenheimer (‘Merkel Cabaret. Wir schaffen das!’), Marijn (‘de eeuwige voetbalvelden’) en Peter de Wit met zijn Sigmund (‘Plastic tasjes’).

Tentoonstelling Inktspot 2015-2016

Naast deze winnende tekening toont de expositie Inktspot 2015-2016 een overzicht van de honderd – door de jury geselecteerde – cartoons die tussen maart 2015 en mei 2016 zijn gepubliceerd. De tentoonstelling is van 30 september tot en met 27 november 2016 te zien.