Elke Limburger een plek in Limburgs Museum met 'Werk in uitvoering'

Het Limburgs Museum haalt verhalen en objecten op bij alle Limburgers. Dat gebeurt met de tentoonstelling Werk in uitvoering, een initiatief waarmee het museum gaten in zijn huidige collectie wil dichten. ‘Het is een soort bouwplaats, waarin we op zoek gaan naar de verhalen van Limburg. Aan de hand van onze eigen collectie presenteren we wat Limburg Limburg maakt. Maar dit verhaal is nog niet compleet,’ zegt museumdirecteur Bert Mennings. ‘We nodigen bezoekers uit om verhalen en objecten met ons te delen, zodat alle Limburgers zich straks in onze nieuwe vaste collectiepresentatie weerspiegeld zien.’

Stel je museumzalen met lege vitrines voor. Wat moet er in die vitrines staan om het verhaal van Limburg te vertellen? Met die prikkelende opdracht nodigt het Limburgs Museum bezoekers en andere Limburgers uit na te denken over de vraag wat het eigenlijk betekent om Limburger te zijn. Wat zijn de verhalen die ons gevormd hebben? Welke objecten passen bij die verhalen? Wat brengt de toekomst? De vragen worden gesteld in Werk in uitvoering, en ook al gedeeltelijk beantwoord. Werk in uitvoering is opgedeeld in vijf grote thema’s: identiteit, landschap, grenzen, zingeving en toekomst.

Bestaat er welk zoiets als een échte Limburger? Wat zegt het typisch Limburgse landschap over ons? Wat betekenen de grenzen in een grensgebied als Limburg nog, wanneer ze zo makkelijk te verschuiven zijn? Hoe speelt zingeving nu nog steeds een rol in het ooit zo katholieke Limburg? En welke plek heeft Limburg in de toekomst?

Elk thema wordt middels een vijftal objecten uit de collectie van het museum uitgelicht. Die objecten geven verschillende perspectieven op het thema en zetten de bezoeker aan het denken.

Verzamelen
Werk in uitvoering is geopend en blijft te zien tot en met 16 februari 2025. Gedurende die tijd haalt het Limburgs Museum in die tentoonstelling verhalen en objecten bij Limburgers op, om de collectie completer te maken.