Subsidies toegewezen voor project over burgerschap

30 september 2015

Het Limburgs Museum heeft voor een onderwijsproject over burgerschap Рdat in maart 2016 van start gaat Рsubsidies toegewezen gekregen van het vfonds en Nationaal Comit̩ 4 en 5 mei.

Voor het innovatieve project kent het Nationaal Comité 4 en 5 mei een subsidie toe van maximaal € 60.000. Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) stelt een bedrag van € 50.000 beschikbaar. Het project, dat de voorlopige titel Kruispunt Vrijheid - Werk in uitvoering draagt, is tussen 2016 en 2022 ieder voorjaar in het museum te zien. Het betreft een co-creatie van Limburgs Museum in Venlo en de stichting Vredeseducatie in Utrecht.

Over het project

Democratie is niet vanzelfsprekend, ze heeft onderhoud nodig. Jongeren moeten democratie ontdekken en ermee oefenen. Zo versterk je burgerschap. Dat is de kern van het nieuwe onderwijsproject. Leerlingen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs worden op interactieve wijze betrokken bij actuele vraagstukken over vrijheid, tolerantie en samen leven. Wat gebeurt er als democratie wegvalt? Welke grenzen zitten er aan vrijheid?

Kruispunt Vrijheid - Werk in uitvoering is een interactieve tentoonstelling die grote thema’s laat aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De nadruk ligt niet op kennisoverdracht, maar op de onderliggende principes van een democratische samenleving. Leerlingen voelen wat democratie is door middel van discussie, dialoog, spel en actie. Ze voeren opdrachten uit, geven hun mening en worden uitgedaagd om keuzes te maken. Er wordt daarbij verwezen naar hun eigen leefwereld, waar op niets gebaseerde vooroordelen bijvoorbeeld kunnen leiden tot pesten of gepest worden, racisme of discriminatie.