Marjorie de Grooth wint Guillonpenning

8 april 2017

Marjorie de Grooth, oud-conservator van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, is onderscheiden met de prestigieuze vergulde Guillonpenning 2017. Dat werd zaterdag 8 april bekendgemaakt tijdens de negende Limburgse Archeologie Dag in het Limburgs Museum.

De Guillonpenning wordt tweejaarlijks uitgereikt en is een eerbetoon aan een persoon, stichting of vereniging die zich heeft ingezet voor de Limburgse archeologie. De prijs is vernoemd naar de Roermondse verzamelaar en amateurarcheoloog Charles Guillon. Deze notaris en politicus leefde van 1811-1873 en bezat aan het eind van zijn leven de grootste en belangrijkste collectie oudheden uit Limburg.

Marjorie de Grooth (Den Haag, 1948) maakte als conservator archeologie bij het Bonnefantenmuseum in Maastricht spraakmakende tentoonstellingen. Zo was er een expositie over de bij Maastricht gevonden oudste sporen van menselijke bewoning in Nederland, een overzicht van de belangrijkste ontdekkingen van amateurarcheologen en een tentoonstelling rond de beroemde sarcofaag van Simpelveld.

Als wetenschapper deed ze baanbrekend onderzoek naar vuursteen van de vroegste boeren en naar de oudste vuursteenmijnen van ons land, bij Rijckholt-St. Geertruid. Op die onderwerpen promoveerde ze ook. Regelmatig publiceert ze artikelen in internationale tijdschriften en congresbundels.

De Grooth was lang nauw betrokken bij het archeologisch beleid in de provincie. Ze schreef een wetenschappelijk overzicht over de prehistorie van Limburg en speelde een rol in het archeologiebeleid in het project ‘de Maaswerken'. Daarnaast gaf en geeft ze colleges over haar wetenschappelijk onderzoek en museale presentaties en is ze een vraagbaak voor archeologen die zich bezighouden met de archeologie van de provincie Limburg.