Kostuums van 't Zaate Hermenieke in het museum

16 januari 2018

De kostuums van het kunstwerk ‘t Zaate Hermenieke zijn te zien in de foyer van het Limburgs Museum.

Elk jaar op carnavalsdinsdag is er een rondgang van Zaate Hermeniekes lang Maastrichtse cafés, eindigend op het Vrijthof. De muziekgroepen treden op voor een jury. Vals of niet, elk gezelschap is goed voor 111 punten. Ook op veel andere plekken in Limburg en Brabant geven zaate hermeniekes, joekskepèllen of dweilorkesten met carnaval het beste van zichzelf.

Kunstenaar Han van Wetering liet zich inspireren door deze traditie en maakte in 1993 de beeldengroep ’t Zaat Hermenieke. Het kunstwerk kreeg een vaste plek op het Vrijthof in Maastricht.

Tijdens het Maastrichter carnaval van 2012 pronkte een groep van vijf personen als exacte kopie van het kunstwerk. Deze kostuums zijn op dit moment door een particuliere schenking te zien in de foyer van het Limburgs Museum.