Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 25 mei 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

Kabinetpresentatie met bekroond werk van Limburgse fotojournalisten

8 maart 2016

Vanaf zaterdag 12 maart aanstaande is het werk van drie Limburgse fotojournalisten te zien als kabinetpresentatie. David Peskens, Rogers Cremers en Stefan Koopmans wonnen eerder dit jaar een derde prijs in de wedstrijd om de Canon Zilveren Camera. Met deze competitie streeft de organiserende stichting naar het verhogen van de kwaliteit van de fotojournalistiek in ons land.

Op 23 januari 2016 werden de uitslagen bekend gemaakt. De Limburgse fotojournalisten behaalden een prijs in drie verschillende categorieën:

  • David Peskens (Cultuur & Entertainment). De Heerlense choreograaf en danser Joost Vrouenraets (1979) danste van Heerlen naar Maastricht in de straatvoorstelling Kokoro, die deel uitmaakte van het muziekfestival Musica Sacra. Hij werd begeleid door percussionist Wouter Gulikers, die hem gedurende de ruim 28 kilometer vanaf een paardenkar muzikaal aanspoorde. Elke paar kilometer voerde Vrouenraets tijdens zijn lange solo een rituele, theatrale handeling uit.
  • Roger Cremers (Buitenland: nieuws). In de avond en nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november 2015 pleegden IS-aanhangers in Parijs zes terroristische aanslagen, waarbij in totaal 130 doden en meer dan 350 gewonden vielen. Eén van de aanslagen vond plaats in concertzaal Bataclan, waar drie schutters het vuur openden op het concertpubliek van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal: 89 mensen kwamen hierbij om het leven, onder wie de terroristen.
  • Stefan Koopmans (Natuur & Milieu). De provincie Limburg van boven af vastgelegd. Stefan Koopmans, fotograaf van de Limburgse kranten, kreeg een derde prijs voor een serie luchtfoto's die hij maakte voor het fotoboek Over Limburg. Hangend uit een helikopter, die onder een hoek van zestig graden cirkelde, maakte hij opnames van onder meer aspergebedden onder wit plastic, bezoekers van een André Rieu concert op het Vrijthof en recreanten op de Maasplassen bij Roermond.

De presentatie in het kabinetje bij de vaste presentatie Limburg ontstaat… steeds opnieuw toont de complete series van de laureaten.

Foto David Peskens:

Foto Roger Cremers:

Foto Stefan Koopmans: