Romeinse villa's in Limburg

Vanaf 15 oktober 2024
Vanaf 15 oktober 2024
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Luxe landleven

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan. Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht, waarna de vondsten verspreid raakten. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht.

De villa’s in Limburg groeiden in de loop der tijd uit tot complete landhuizen in mediterrane stijl, inclusief een badhuis en Romeinse uitvindingen als glazen ramen en vloerverwarming. Vaak lieten de eigenaren zich met hun kostbaarheden begraven op hun eigen terrein. Met meer dan tweehonderd voorwerpen, maquettes, 3D-reconstructies en film neemt Romeinse villa’s in Limburg je mee naar dit luxe landleven van tweeduizend jaar geleden.


Romeinse villa’s in Limburg
in de pers

Fresco uit villa van Maasbracht | Collectie: Provinciaal depot voor bodemvondsten Limburg/Limburgs Museum

Samenwerkende musea

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Limburgs Museum (Venlo) en het Thermenmuseum (Heerlen). De reizende tentoonstelling start in Leiden (25 april t/m 25 augustus 2024) en reist daarna door naar Venlo (15 oktober 2024 t/m 11 mei 2025) en Heerlen (zomer t/m 5 januari 2026).

Onderzoeksproject

Deze tentoonstelling is onderdeel van een groot onderzoeks- en publieksproject, Een Romeinse idylle, uitgevoerd in de periode 2020-2024 met steun van het Mondriaan Fonds. De drie musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakten gezamenlijk een grondige analyse van de duizenden archeologische villavondsten en oude opgravingsdocumentatie uit archieven en depots. Alle resultaten worden in 2024 gepubliceerd in de wetenschappelijke PALMA-reeks van het Rijksmuseum van Oudheden en middels een publieksboek.