Schatten uit het Rijks

Hete Vuren

15 oktober 2024 t/m 25 mei 2025
15 oktober 2024 t/m 25 mei 2025
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Hete Vuren: Schatten uit het Rijks

Ontdek de betekenis en de impact van vuur door de eeuwen heen in Hete Vuren. De rondtrekkende tentoonstelling presenteert een selectie van ruim dertig schilderijen uit het Rijksmuseum, elk met zijn eigen verhaal en bevat werken van beroemde schilders, onder wie Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls.

Vuur was ooit veel meer aanwezig in ons leven dan het nu is. Het overviel ons als iets onverklaarbaars, maar het werd ook de motor van onze beschaving. We gingen op zoek naar ondergrondse bronnen om dit vuur zelf te maken, of we het nu gebruiken in een huiselijke setting, voor ons werk of juist om er zaken mee te vernietigen. Vuur, in zichzelf neutraal, werd een gereedschap voor de mens en dat roept sterke gevoelens bij ons op.

Focus op Limburgse verhalen

Hete Vuren was eerder te zien in het Markiezenhof, het Hannemahuis in Harlingen, Museum Zutphen en Museum Gouda. Als Limburgs Museum vertellen we in de tentoonstelling een geheel eigen Limburgs verhaal. Dat doen we met drie kenmerkende historische thema’s: het Limburgse aardewerk reflecteert het Huiselijke Vuur, de vele stadsbelegeringen het Vernietigende Vuur met de mijnindustrie het Ambachtelijke Vuur. Maar het begon in Limburg natuurlijk allemaal met de vuursteen…


Schilderij: L17923. Venlo op 5 November 1944. Pie Schmitz (
1946). Collectie Limburgs Museum.

Publicatie

Voor Hete Vuren wordt er een publicatie uitgebracht. Hierin lees je over de werken die te zien zijn, vertellen auteurs uit de kring van M6 verhalen over de geschiedenis van ambachtelijk vuur in hun stad, en worden zes Vrienden van de M6 musea geïnterviewd. De publicatie Hete Vuren is vanaf de start van de tentoonstelling verkrijgbaar in onze Museumwinkel.

Ontdek meer verhalen over Hete Vuren

De echo van een vergissing

Bekijk verhaal