Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Voor bezoek aan 'Het avontuur van SuperSint' is dit verplicht. Boek hier je e-ticket!

Draken

Bestaan ze echt?

23 april 2016 t/m 18 september 2016

Van 23 april tot en met 18 september 2016 is het museum in de ban van draken. In een grote familietentoonstelling staat de fascinatie voor het fabeldier centraal. Draken prikkelen onze verbeeldingskracht. Ze zijn goed of kwaadaardig, lief of dodelijk, mooi of lelijk, knuffel of monster. Alles wat je wil en moet weten over draken, kom je ook te weten in deze tentoonstelling.

Draken is in het Limburgs Museum te zien vanaf 23 april, Sint-Jorisdag. Net als de draak heeft de drakendoder Sint-Joris nooit bestaan en is de heilige ontsproten aan de vrome verbeeldingskracht van gelovigen.

Een rode draad door de expositie is de veranderende relatie tussen mens en draak. Neem bijvoorbeeld de drakendoder uit sages die teruggaan tot de middeleeuwen. Door zijn moed en slimheid bevrijdde hij een land van een monsterlijk wezen. De held heeft een andere gedaante aangenomen en is tegenwoordig de knappe, jonge drakentemmer uit animatiefilms. Heden ten dage bedwingen we het monster in spellen voor pc, tablet en smartphone. Vroeger werd er gevreesd of gegriezeld als er verhalen over de draak werden verteld. Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds ... in de fantasie van de mens.

In augustus 2016 wordt in de Limburgse plaats Beesel weer de legende van Sint Joris en de Draak op theatrale wijze tot leven gebracht. Een groot deel van de bevolking is betrokken bij het zeven jaarlijkse spel, dat de status heeft van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Geïnspireerd door het Draaksteken organiseert het museum in 2016 een brede cultuurhistorische familietentoonstelling over draken. In de expositie is het volksspel van Beesel een van de vele onderwerpen.

Bij de expositie verschijnt een publicatie en worden museumlessen en groepsarrangementen ontwikkeld.

Draken in de media:
  • Lees het artikel van Elsevier van woensdag 11 mei 2016: De draak, eeuwenoud symbool voor chaos en geweld.
  • Luister het radio-fragment (vanaf minuut 16:30) van NPO5 van zaterdag 30 april 2016 bij het programma Zin in weekend.
  • Luister het radio-fragment (tussen 39:25 en 52:07 minuten) van L1 Radio van zondag 24 april 2016 bij het programma De Stemming.
  • Lees het artikel van NRC Media van vrijdag 22 april 2016: "Limburgs drakenskelet met 300 wervels en 520 ribben."
  • Lees het artikel van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad van vrijdag 22 april 2016: "De slangendraak"."
  • Lees het artikel van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad van vrijdag 22 april 2016: "Fascinerende beesten van verbeelding."
  • Lees het artikel van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad van vrijdag 22 april 2016: "Een boek vol verhalen over draken en drakendoders."
  • Luister het radio-fragment van L1 Radio van vrijdag 25 maart 2016: "Draken ze komen eraan." 

De tentoonstelling is een coproductie van het Limburgs Museum en het STAM-Stadsmuseum Gent en is mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Museumles Draken Draken als groep ontdekken? Kinderfeestje Draken

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online