Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Voor bezoek aan 'Het avontuur van SuperSint' is dit verplicht. Boek hier je e-ticket!

Verwacht: kleine presentatie 'Mia'

27 november 2018

Van 4 december 2018 t/m 3 februari 2019 is de kleine presentatie ‘Mia’ in het kabinet in de tentoonstelling ‘Limburg ontstaat… steeds opnieuw’ te zien. Het kabinet is hiervoor omgebouwd tot een speciaal ingerichte kamer waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen.

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken: hoe doe je dat? Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht en Jolien Makkinga van het Meertens Instituut onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?

Stichting Laudio vertaalde de resultaten van dit onderzoek naar 'Mia': een speciaal ingerichte kamer waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingshuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’. De gesprekken met bewoners van een Limburgs zorgcentrum zijn de basis van het onderzoek en dus ook van 'Mia'. Afgelopen maanden was 'Mia' in Maastrichtse zorgcentra. Dat leverde ontroerende reacties en interessante gesprekken op bij bewoners, familie en personeel uit de zorg. Speciaal voor het Limburgs Museum is 'Mia' van het Maastrichts dialect nu vertaald naar het Venloos: Mia komt thoes in Venlo