Project Limburgse kentekens

7 juni 2016

Het Limburgs Museum is samen met Media Groep Limburg en met gratis advies van software ontwikkelaar X Cago een project gestart om de gegevens van Limburgse kentekens tussen 1906 en 1951 te completeren. Het succes staat of valt met de inbreng van het publiek.

Van 1906 tot en met 1951 kon je aan het kenteken van een auto of motor zien uit welke provincie de eigenaar afkomstig was. Het bestond uit een letter gevolgd door een nummer. Elke provincie had zijn eigen letter, voor de provincie Limburg was dit een P. Het nummer op de kentekenplaat was persoonsgebonden en gold voor het leven. Bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor behield de eigenaar zijn eigen nummer. In de beginjaren had iemand met verschillende auto’s voor al die voertuigen een en hetzelfde nummer. Bij het kenteken hoorde een nummerbewijs. Dit document werd verstrekt door de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde. De registers met Limburgse kentekens en de eigenaren van de auto’s en motors zijn deels bewaard gebleven.

Oproep aan het publiek

Het Limburgs Museum is samen met Media Groep Limburg en met gratis advies van software ontwikkelaar X Cago een project gestart om de gegevens te completeren. Het succes staat of valt met de inbreng van het publiek. Wie gegevens, documenten of foto’s heeft, kan een e-mail sturen naar het museum. Hetzelfde geldt voor bijzonder verhalen of leuke anekdotes over een voertuig met een P-nummer.

De ‘biografieën’ van auto’s en motors, die in de eerste helft van de vorige eeuw door de provincie snorden, werpen een bijzonder licht op deze decennia. In de kranten van Media Groep Limburg (De Limburger/Limburgs Dagblad) verschijnt een reeks artikelen over het onderwerp. Op onze website van het museum komt de informatie samen. Via de website is het mogelijk om gegevens en documenten in te sturen.

Meer informatie over het project Limburgse kentekens