Het geheim achter Lodewijk XIV’s succes

Lezing: Vestingbouwer Vauban

zondag 29 oktober 2023
zondag 29 oktober 2023
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Lezing: Vestingbouwer Vauban – het geheim achter Lodewijk XIV’s succes

Op zondag 29 oktober 2023 ontdek je nog meer over het verhaal achter Zonnekoning Lodewijk XIV! Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis en in het kader van De Zonnekoning en Oranje organiseren we eenmalig een speciale lezing, gegeven door Jeroen van der Werf (stichting Monumentenbezit). Jeroen studeerde bouwkunde en bouwhistorie en bestudeert sinds 2004 vestingwerken.

Hoewel het beleg van Maastricht op naam van Lodewijk XIV kwam te staan, was Sébastien le Prestre de Vauban het militair-strategische brein erachter. De verovering werd een van de grootste militaire successen van de beroemde ingenieur. Wie was deze man en waarom is hij nog altijd zo bekend in Frankrijk en ver daarbuiten?

Deze lezing gaat in op het leven en werk van Vauban en legt aan de hand van vele foto’s en tekeningen de werking van de vestingwerken uit, de tactiek om ze te veroveren en het gebruik van het landschap voor de verdediging.

In de lezing worden ook het beleg van Maastricht, de Zonnekoning zelf en Menno van Coehoorn behandeld.

Praktische informatie

  • Wanneer: zondag 29 oktober 2023, van 13:30 tot 14:30 uur.
  • Waar: het Museumtheater.
  • Kosten: gratis bij te wonen (exclusief entree Limburgs Museum). Aanmelden is verplicht.
  • Let op: alle plekken zijn gereserveerd voor deze lezing.
  • Rondleiding: wil je na afloop van de lezing meedoen met de specialistische rondleiding door De Zonnekoning en Oranje? Kijk dan hier voor een individuele rondleiding of neem voor een groepsrondleiding contact op met de afdeling Reserveringen & Sales via reserveringen@limburgsmuseum.nl of +31773522112 (een groepsrondleiding kost €55,- voor max. 20 personen per rondleiding; exclusief entree Limburgs Museum).

Op 29 oktober ook deelnemen aan de specialistische rondleiding?