Slaags aan de Maas

De Zonnekoning en Oranje

t/m 7 januari 2024
t/m 7 januari 2024
Scroll
Morgen zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Ik denk dat er iets moois te zien zal zijn.

Koning Lodewijk XIV kort voor de verovering van Maastricht, 1673

In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. Het gonsde in heel Europa, want de stad gold destijds als een van de sterkste vestingen van het continent. De overwinning kreeg een prominente plek in de Spiegelzaal in Versailles en op de Porte Saint-Denis in Parijs.

In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Franse soldaten en bestuurders bleven uiteindelijk nog tot 1679 in Maastricht.

Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio? Deze vragen staan centraal in de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas.

Nieuwe perspectieven
Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenisboeken bekend als ‘Rampjaar’. In die nationale geschiedenis ontbraken lang verhalen uit de streek rond Maastricht, het huidige Limburg. De Zonnekoning en Oranje vertelt die verhalen nadrukkelijk wel. Nieuwe bronnen bieden nieuwe perspectieven. Zo werden de Franse troepen in het Maasdal niet door iedereen gezien als bezetters. Soms golden ze als bondgenoten, of zelfs bevrijders. De nieuwe verhalen maken invoelbaar wat oorlog voor hen betekende.

In samenwerking met het Service Historique de la Défense, Musée national des châteaux de Versailles et de Trianon, Rijksmuseum, Paleis het Loo en vele andere.

Historicus Luc Panhuysen neemt je via een uitgebreide audiotour mee door de hele tentoonstelling. Aan de hand van korte verhalen sta je extra stil bij bepaalde onderwerpen en objecten en geef je je museumbezoek nog meer diepgang. Speciaal voor kinderen is er de audiotour Hoe word je koning?. Audiotours zijn inbegrepen bij je bezoek.

Op zoek naar extra verdieping?

Oranje tegen de Zonnekoning
Bereid je optimaal voor (of geniet extra lang na) met het boek Oranje tegen de Zonnekoning, geschreven door historicus Luc Panhuysen. Ontdek hoe de verstandhouding tussen Lodewijk XIV en Willem III van Oranje eruit zag en hoe deze ontstond. De twee contrasterende persoonlijkheden ontwikkelden in de loop van hun leven een intense rivaliteit, die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed. Bestel jouw exemplaar via onze webshop.

Vestingbouwer Vauban: het geheim achter Lodewijk XIV’s succes
Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis organiseren we op zondag 29 oktober 2023 eenmalig een speciale lezing, gegeven door Jeroen van der Werf (stichting Monumentenbezit). Meer informatie vind je hier.

Ontdek meer verhalen over De Zonnekoning en Oranje

#Nepnieuws: van volksverhaal tot deepfake

Bekijk verhaal

De verdwenen kastelen van Limburg

Bekijk verhaal

Ontdek wat Venlo nog meer te bieden heeft

Combineer je bezoek aan onze grootse expositie De Zonnekoning en Oranje met een bezoek aan de sfeervolle Wereldstad Venlo. Slenter over de Maasboulevard en door de winkelstraten in de karakteristieke binnenstad, geniet van een bourgondische maaltijd in een van de vele gezellige restaurants of laat je verrassen door het brede cultureel aanbod. Klik voor een overzicht hier.

Dit project wordt (mede) mogelijk gemaakt door: