Kijken naar kunst

Gehele schooljaar
Gehele schooljaar
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

De leerlingen worden bij de entreebalie ontvangen en starten de les door goed om zich heen te kijken. Aan de hand van vragen als ‘Hoe ziet het museum er van binnen eigenlijk uit?’ en ‘Wat is er te zien?’ bespreken we wat er allemaal in een museum gebeurd.

Daarna gaan de leerlingen in onze vaste tentoonstelling Van neanderthaler tot stedeling in combinatie met de actuele wisseltentoonstelling óf de vaste tentoonstelling Feest! op ontdekkingstocht naar verschillende vormen van kunst. Bijvoorbeeld: bouwkunst, versiering op steen of aardewerk, schilderijen en kunstvormen als beeld en dans.

Bij elk onderdeel volgt een korte verwerking door middel van een doe-opdracht of een vraag-leergesprek waarbij er gebruik wordt gemaakt van de Visible Thinking in the Museum (VTM) methode. Dit is een flexibele structuur voor het verkennen en bespreken van een grote verscheidenheid aan collectie, waarin de betrokkenheid en observatie van leerlingen centraal staat.

De les eindigt met een verwerkingsworkshop in ons Atelier, waarbij de leerlingen op een creatieve manier de les afsluiten.

Doelstellingen
Kennismaken met het museum als een plek om plezier te hebben en te leren
Kennismaken met kunst en ervaren wat dit met je doet
Leren kijken naar kunst
Leren dat de mens door de tijd heen altijd manieren heeft gezocht om zich creatief te uiten
Voor wie
Groep 3 en 4
Wanneer
Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:15 - 17:00 uur
Duur
120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles (max. 1 klas per museumles; begeleiders zijn gratis)
Bijzonderheden
Schoolklassen worden begeleid door een museumdocent.
Begeleiding door ouders en leraren is gewenst.
Tijdens het bezoek werken leerlingen in groepjes aan actieve opdrachten in de tentoonstelling.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van het Atelier om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief ranja voor de kinderen en een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.