Topstukken van het Limburgs Museum

Canon van Nederland

Doorlopend
Doorlopend
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Welke objecten uit onze collectie moet je absoluut gezien hebben?

Volgens de prestigieuze Canon van Nederland zijn dat de topstukken hieronder. Samen met de topstukken uit onder andere het Rijksmuseum nemen ze je mee langs de belangrijkste gebeurtenissen en personen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Zo sta je aug in aug met je eigen geschiedenis.

Bandkeramische pot van de allereerste boeren

Ooit leven hier alleen jagers en verzamelaars die rondtrokken. Maar 7500 jaar geleden komen de eerste boeren naar ons land. Zij bouwen in Zuid-Limburg huizen en kleine dorpjes. En ze maken de eerste aardewerken potten. Die versieren ze door er banden in de krassen. Aan die versiering danken ze hun naam: bandkeramiekers.

Proppenschieter uit Willibrords klooster

Stoute meisjes zijn van alle tijden. Deze vliertak is hol gemaakt. Hij werd gebruikt als proppenschieter. Waarschijnlijk door een meisje dat in Susteren werd opgeleid tot non. Daar stond een klooster dat in 714 gesticht is door de Engelse monnik Willibrord. De proppenschieter bewijst dat de maedjes zich niet alleen met leren en bidden bezighielden.

Bruidsjurk van parachutestof

Wie wil trouwen, pakt uit. Maar na de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland niet veel om mee uit te pakken. Aan alles heerst gebrek. Toch kom je met een beetje improvisatie een heel eind. Kijk maar naar deze bruidsjurk uit 1945. Die is gemaakt van stof van een parachute van de geallieerden. Voor de broéd letterlijk een geschenk uit de hemel.

Momenteel te zien bij de interactieve familietentoonstelling Feest!.

Frescofragment van een jongeman uit de Romeinse villa van Maasbracht

Heb je ooit een Nederlandse Romein in de ogen gekeken? Waarschijnlijk niet. Er zijn maar weinig afbeeldingen van mensen uit die tijd bewaard gebleven. Daarom is dit stukje muurschildering zo bijzonder. Rond het jaar 150 siert het de muur van de Romeinse villa van Maasbracht. Dat is niet alleen een enorm boerenbedrijf, maar ook een luxe woning met centrale verwarming en stromend water.

Instructies voor Italiaanse mijnwerkers

Hoe hou je je als arbeidsmigrant aan de regels als je de regels niet kunt lezen? Voor buitenlandse koempels die in de Limburgse mijnen komen werken zijn er gelukkig dit soort tekeningen. ‘Draag een helm’, staat er in het Italiaans. De tekeningen laten zien hoe je een mijningang moet stutten (‘bene’) en hoe vooral niet (‘spaglio’). Niet alleen uit Italië, Spanje en Griekenland komen er mijnwerkers naar Limburg. In de jaren dertig zijn er al veel Poolse arbeidsmigranten, net als nu.

Momenteel tijdelijk niet te zien.

Trommen voor vrijheid en gelijkheid

Waar is het woord ‘fraternité’ gebleven? Dat Franse woord voor broederschap hoort toch in de wereldberoemde spreuk van de Franse Revolutie: ‘liberté, egalité, fraternité’? Toch ontbreekt het woord op deze Franse trommen. Dat komt omdat dat derde woord pas later aan de spreuk werd toegevoegd. Deze trommen horen bij de Franse Nationale Garde die in 1794 Zuid-Nederland verovert. Een jaar later wordt Nederland de Bataafse zusterrepubliek van Frankrijk.

Momenteel tijdelijk niet te zien.