Themamiddag mijnen

Historische mijnfilms en live muziek van Joep Pelt

Zondag 8 november aanstaande presenteert het Limburgs Museum een bijzonder programma waarin historisch filmmateriaal over de mijnen wordt gecombineerd met livemuziek van Joep Pelt. Deze themamiddag is tot stand gekomen in samenwerking met Beeld voor Beeld Festival en het Nederlands Instituut voor Beeld en geluid.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 14:00 uur - Opening
 • 14:15 uur - Historische mijnfilms gecombineerd met livemuziek van Joep Pelt:
  Staatssteenkoolmijnenbedrijf Heerlen (Otto van Nijenhoff, 1927, 17 minuten): documentaire over de Nederlandse staatsmijnen in Heerlen toont de bouw van mijnschachten en -gangen. We krijgen ook een indruk van het dagelijks leven van de mijnwerkers.
  Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 2 (1927, 6 minuten): bezoek aan staatsmijn Maurits en het bijwonen van een defilé met praalwagens in Heerlen.
  Steenkool: Het zwarte goud (Ludwig Beck, 1925, 26 minuten): documentaire over het werk van mijnwerkers in de Willem Sophia in Spekholzerheide.
  Bruinkoolvelden Carisborg (1916, 5 minuten): over de winning en het transport van bruinkool in Heerlen.
  Begrafenis slachtoffers mijnramp Heerlen (1925, 2 minuten): beelden uit het Polygoon-journaal de ere-begrafenis te Voerendaal van drie mijnwerkers.
  Koningin Wilhelmina bezoekt staatsmijnen Acte 1 (1927, 12 minuten): de koninklijke trein arriveert op het spoorwegemplacement van de mijn en wordt hartelijk ontvangen door de lokale gemeenschap. In speciale kleding daalt het koninklijk gezelschap vervolgens met de lift af naar een mijngang op 548 meter diepte.
 • 15:25 uur - Pauze
 • 15:40 uur - Presentatie MijnExplorer:
  Een virtual reality-applicatie voor Oculus Rift-bril, dit jaar ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  De gebruiker maakt een virtuele tocht ondergronds door een mijn. Het archiefmateriaal  is bewerkt en voorzien van een wonderlijk diepte-effect. Op het mijntreintje gaat de spectaculaire tocht drie minuten door mijngangen. De MijnExplorer staat tot en met 5 januari 2016 in het Limburgs Museum.
 • 15:50 uur - Documentaire Hier en daar een Marokkaan:
  De film van Joost Tholens uit 1970 schetst een portret van twee Marokkaanse arbeidsmigranten: Achmed Elmarzak (mijnwerker in de Heerlense Oranje Nassaumijn I) en Mohammed Lachab (werkzaam in een schrootbedrijf in Heerlen). Ze worden gevolgd bij hun werk en in hun vrije tijd. e filmmaker bezoekt ook hun gezinnen die nog in hun geboorteland wonen. In 2015 is  de documentaire opnieuw ondertiteld, waardoor de kijker kan doordringen in de wereld van deze gezinnen. Opvallend is de openhartigheid van de mannen en hun geliefden. Heimwee is een cruciale factor. Bijzonder zijn de opnames uit Heerlen en omgeving: straatbeelden, het uitgaansleven, winkelen, vrijetijd in het gezellenhuis en het werk in de Oranje Nassau mijn. De documentaire duurt 50 minuten.
Over Joep Pelt

Als kind van Limburgse ouders groeide de zanger-gitarist uit Amsterdam op met de muziek van Carboon. Dit jaar speelt Pelt deze liedjes opnieuw in Limburgse theaters, samen met de originele bandleden van Carboon. In het programma in het Limburgs Museum speelt hij bij uniek historisch filmmateriaal uit de periode 1916 tot en met 1927 door hem gearrangeerde muziek, die geïnspireerd is door verhalen en herinneringen uit de mijnstreek. Tussen de films door verhaalt Pelt over zijn gevoelens voor het land van zijn ouders. De films zijn speciaal voor dit programma gedigitaliseerd en voor vertoning geschikt gemaakt door het EYE Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld voor Beeld Festival produceerde het programma in het kader van 2015 Jaar van de Mijnen.

 

 • Wanneer zondag 8 november 14:00 uur
 • Waar Museumtheater
 • Kosten inbegrepen bij reguliere entreeprijzen
Koop je kaartjes online en voorkom wachttijden