Limburg Film Festival: Levensgang

zondag 14 januari 15:30 uur

Op 12-13-14 januari 2018 vindt voor de tweede maal het Limburg Film Festival plaats. Deze tweede editie biedt een ruime blik op Limburgse cultuur. Uit een groot aantal inzendingen heeft de onafhankelijke selectiecommissie van het Limburg Film Festival weer een bijzonder filmprogramma weten samen te stellen. In het Limburgs Museum worden vijf bijzondere films vertoond. Op zondag 14 januari staat om 15:30 uur op het programma: Levensgang.

  • Titel: Levensgang
  • Met voorfilm: Venlo Villapark
  • Lengte: 41 minuten
Entreebewijzen bestellen (kies: LFF 14-1 Levensgang)
Over de voorstelling

De film ‘Levensgang’ brengt ons terug naar de gloriejaren van het rijke Roomse leven. In 1938 gaf de Rooms-Katholieke Bond voor Groote Gezinnen aan Zuiderfilm, het bedrijf van de Venlose cineast Wim Cox (1909-1992), de opdracht voor deze voorlichtingsfilm.

In ‘Levensgang’ wordt onverholen propaganda bedreven voor kinderrijkdom. Moeders van grote gezinnen worden de hemel in geprezen; moeders die aan geboorteregeling doen, zwart afgeschilderd. Hoe minder kinderen, hoe minder consumenten, dus ook hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. Het condoom als oorzaak van de grote werkloosheid, was de redenering. Als een moderne moeder in beeld komt, languit liggend op een bank, een modetijdschrift lezend en gulzig een sigaret rokend, dondert de commentaarstem dat dieren beter voor hun jongen zorgen dan de mens. Het lichtend voorbeeld is de moeder die continu klaarstaat voor haar man en grote kinderschaar en die altijd bezig is in het huishouden. Deze uit het goede katholieke hout gesneden huisvrouwen zijn ‘heldinnen van het aanrecht en de waschtobbe!’.  

De film is grotendeels opgenomen in Venlo, daarnaast zijn er beelden te zien van Helden en Asselt. De cast bestond uit familieleden, vrienden en collega’s van Wim Cox. Ze spelen scènes ontleend aan het alledaagse leven van voor de oorlog; ontroerende beelden uit een werkelijkheid die opgelost is in de tijd.  

Het voorfilmpje VENLO VILLAPARK, gemaakt in 1918 door Jos Caubo, is een korte hilarische sketch met de toneelbroers Sef en Mathieu Cornet in de hoofdrollen. De muziek uit 2017 is van Mike Roelofs.

Entreebewijzen voor deze voorstelling

Entreebewijzen voor deze voorstelling zijn eenvoudig te bestellen via de website van het Limburgs Museum. Klik bij "LFF 14-1 Levensgang" op "Bestellen" en bestel de entreebewijzen. Het reguliere tarief bedraagt €8,50 per persoon; leden van CineSud en De Nieuwe Scene betalen €6,50 per persoon. Vrienden van het Limburgs Museum en Museumkaarthouders bezoeken deze voorstelling gratis maar worden wel verzocht via de webshop een entreebewijs (à €0,00) te bestellen. Op de dag van de voorstelling kan het entreebewijs samen met de Vriendenpas of Museumkaart aan de balie worden laten zien.

Bezoekers met een passe-partout voor het Limburg Film Festival hoeven geen entreebewijs te bestellen. Zij kunnen zich aan de balie melden met de passe-partout om toegang te krijgen tot de voorstelling.

Overige filmvoorstellingen in het Limburgs Museum

Volledige programma Limburg Film Festival

  • Wanneer zondag 14 januari 15:30 uur
  • Waar Museumtheater
  • Kosten Regulier tarief €8,50 per persoon
Bestel entreebewijzen