Volop Limburgse verhalen in fototentoonstelling 'Zilveren Camera' in Limburgs Museum

Lockdowns, overstromingen in Limburg, Max Verstappen en de toeslagenaffaire. Wie een totaalbeeld wil krijgen van het jaar 2021, kan vanaf 9 juli 2022 terecht in het Limburgs Museum in Venlo. Tot en met 16 oktober 2022 zijn daar, in samenwerking met Stichting De Zilveren Camera, de 200 prijswinnende inzendingen te zien van de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd van Nederland, de Zilveren Camera. Grote winnaar werd de beroemde foto van verkenner Ollongren, ‘Positie Omtzigt, functie elders’.

Winnende foto
De winnende foto is gemaakt door Bart Maat. De jury koos de foto vanwege de journalistieke impact. Veel rond het Binnenhof is strak geregisseerd, het is moeilijk er vrij te fotograferen. Het is dus geen toeval dat deze foto werd gemaakt door een fotograaf die vaak rond het Binnenhof werkt. Hij wist op het juiste moment op de juiste plek te staan. Zijn foto veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde. En bovendien een discussie uitlokte over de complete bestuurscultuur.

Limburgse inzendingen
Ook Limburgse foto’s vielen in de prijzen. Zo sleepte Blerickenaar Joris van Gennep de 2e prijs in de categorie Nieuws Regio Enkel én de 1e prijs in de categorie Nieuws Regio Serie binnen met onder meer een foto van een ondergelopen camping in Roermond tijdens de overstromingen in juli 2021. Ook de in Maastricht gevestigde fotograaf, Harry Heuts, werd bekroond. Hij maakte een serie over een frater in Mamelis bij Vaals. Kerkradenaar David Peskens viel in de prijzen met een fotoserie over de bijzondere tournee van choreograaf en danser Joost Vrouenraedts, die in coronatijd langs alle 352 gemeenten van Nederland danste.

“Het is mooi om te zien dat er dit jaar zoveel Limburgs fototalent in de prijzen is gevallen. Maar niet alleen dat: ook een ingrijpende gebeurtenis in Limburg – de overstromingen in juli 2021 – komt uitgebreid aan bod. Als museum tonen we op deze manier ook de verhalen van Limburg in Zilveren Camera,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum.

Max Verstappen
Voor de sport was het een inhaaljaar met de Olympische Spelen en een EK voetbal die eigenlijk in 2020 hadden moeten plaatsvinden. Max Verstappen werd op bloedstollende wijze wereldkampioen in de Formule 1. Mountainbiker Mathieu van der Poel viel op een cruciaal moment tijdens zijn olympische race: Robin van Lonkhuijsen won er de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar mee.

Belangrijkste prijs
Al sinds 1949 is de Zilveren Camera de belangrijkste prijs voor Nederlandse fotojournalistiek. Voor elke editie geldt: kijk naar de inzendingen, en je ziet het jaar in beeld. Zo kwam je ook in 2021 niet om corona heen. Lockdowns, toen weer alles open, en toen toch weer lockdown. Het was daarnaast een turbulent politiek jaar: het kabinet Rutte viel over de toeslagenaffaire, een nieuw kabinet liet ongekend lang op zich wachten. In juli waren er overstromingen. Enorme schade in Limburg, honderden slachtoffers in heel Europa.

Afbeelding: 2e prijs Nieuws Regionaal Enkel | 1e prijs Nieuws Regionaal Serie – Joris van Gennip – Mensen staan op een ‘eiland’ bij een volledig ondergelopen camping in Roermond