'Onvergetelijk Limburgs Museumtafel' verovert ook Roermond: Geslaagde pilot vol geluksmomenten in Laurentius Ziekenhuis

Ook het Laurentius Ziekenhuis is enthousiast over de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel. Met die draagbare digitale tafel kunnen patiënten museumobjecten van alle kanten bekijken en ervaren. “Onze patiënten hebben zichtbaar genoten,” zegt klinisch geriater Linda Grossfeldt na de pilot. Ze hoopt deze onvergetelijke ervaring ook aan andere patiënten in het Laurentius Ziekenhuis te kunnen aanbieden.

Geheugenproblematiek
De Onvergetelijk rondleiding is met name bedoeld voor mensen met geheugenproblematiek. Een speciaal opgeleide rondleider van het museum zorgt er met ondersteunde vragen en zintuigelijke prikkels voor dat verhalen en herinneringen naar boven komen. Zo ontstaan waardevolle gesprekken. Om zoveel mogelijk zorginstellingen kennis te laten maken met de tafel, biedt het Limburgs Museum gratis pilots aan. “We willen graag met álle Limburgers onze verhalen delen,” zegt museumdirecteur Bert Mennings. “Dus ik ben er trots op dat deze mooie ervaring op steeds meer plekken van onze provincie te beleven valt, zoals in ziekenhuizen. Daar zitten patiënten met dementie soms te wachten op een plekje in een zorginstelling. Wij bieden die mensen plezier, herkenning én verbinding.”

Uitbreiding naar het zuiden
Sinds de introductie vonden er honderden ‘rondleidingen’ plaats met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel. Ze leverden duizenden cliënten van zorginstellingen, verzorgingshuizen en  ziekenhuizen evenveel geluksmomentjes op. Nu kent ook het Laurentius Ziekenhuis de kracht van de speciale rondleidingen op afstand, beaamt geriater Grossfeldt. “Ik was aangenaam verrast. De patiënten werden op een respectvolle manier ‘geprikkeld ’om deel te nemen.” Andere ziekenhuizen gingen het Laurentius voor. Zo zet Medisch Centrum VieCuri in Venlo de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel na een succesvolle pilot inmiddels structureel in.

De museumtafel reserveren
Maak zelf kennis met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel. Reserveren, inclusief rondleider, via: reserveringen@limburgsmuseum.nl. De Onvergetelijk Limburgs Museumtafel wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Persfoto: v.l.n.r.: Vrijwilliger Laurentius Tonnie den Burger, Klinisch Geriater Laurentius Linda Grossfeldt, Rondleider Pie Veugen (Limburgs Museum), Jacqueline Bonekamp (Limburgs Museum), Verzorgende Laurentius Anja van Eck , Verzorgende Laurentius Marjo Boonen, Koen Smolders (Limburgs Museum).