Onvergetelijk Limburgs Museumtafel nu gratis naar verzorgingstehuizen

Voor mensen met dementie is het soms niet meer mogelijk het Limburgs Museum te bezoeken en daar deel te nemen aan de speciaal voor hen ontwikkelde rondleiding Onvergetelijk Limburgs Museum. Maar met deze nieuwe, draagbare tafel kunnen die mensen tóch ‘geluksmomenten’ ervaren in hun eigen vertrouwde omgeving. Vanaf 1 juli wordt deze Onvergetelijk Limburgs Museumtafel gratis aan verzorgingstehuizen aangeboden.

Gratis voor verzorgingshuizen
“Veel verzorgingstehuizen beschikken echter niet over de financiële middelen om de Museumtafel in te zetten, terwijl wij graag met álle Limburgers onze verhalen willen delen,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum, “Daarom hebben we besloten Limburgse verzorgingstehuizen gratis de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel aan te bieden. Vanaf 1 juli 2023 is de digitale tafel voor zo’n kennismaking gratis te boeken. We hopen met steun van de provincie Limburg ook vanaf 2024 de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel structureel gratis aan te kunnen blijven bieden. Zo zetten we maximaal in op gelijke kansen voor zoveel mogelijk inwoners van Limburg.”

Honderden magische rondleidingen
Door de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel krijgen de deelnemers de kans in een wereld van Limburgs erfgoed te stappen die hen vaak weer terugbrengt naar warme herinneringen. De tafel vormt dan ook de basis voor bijzondere gesprekken over verleden, heden en toekomst. Vier jaar geleden werd de tafel door het Limburgs Museum ontwikkeld en geïntroduceerd. Sindsdien zijn er door de hele provincie honderden ‘rondleidingen’ in zorginstellingen gegeven. Ze leveren altijd weer magische momenten op, blijkt uit de reactie van begeleiders en gebruikers. Zo zegt Geriater Réka Csepán van Medisch Centrum VieCuri het volgende: “Ik ben ontzettend blij met dit initiatief. Het prikkelen van de mensen zorgt voor een beter dag- en nachtritme, het zorgt voor zingeving en draagt uiteindelijk bij aan een betere gezondheid. Gebruikers en hun naasten zijn blij met de extra aandacht.”

Succes
In 2022 maakten meer dan 500 mensen gebruik van de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel, van Sevagram Zorgcentrum Langedael en Vitalis Parc Imstenrade tot De Zorggroep Camillus in Roermond en Pavozorg Tegelen. Dit jaar streeft het Limburgs Museum naar 150 digitale rondleidingen op locatie.

De museumtafel reserveren
Maak zelf kennis met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel. Reserveren, inclusief rondleider, via: reserveringen@limburgsmuseum.nl

Meer info over de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel vind je via deze link