Bezoek het Limburgs Museum Online

Helaas zal het Limburgs Museum tot en met 25 mei 2021 gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Gelukkig kun je een groot gedeelte van onze collectie ook online bekijken. Klik hier!

De 25 meest aansprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog in Limburg

15 januari 2020

Let op: De 25 geselecteerde foto's worden niet in het museum tentoongesteld.

Een publieksjury, bestaande uit zestig Limburgers, heeft op 15 januari in het Limburgs Museum bepaald welke 25 foto’s volgens hen de meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg zijn.

Het Nederlandse publiek stelt in het kader van '75 jaar vrijheid' de honderd meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog samen. Om dit te bereiken is afgelopen november vanuit het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) een zoektocht gestart. In elke provincie zijn inwoners gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Met het tonen van een persoonlijke fotokeuze werd in november 2019 in iedere provincie het startsein voor dit project gegeven door de betreffende Commissaris van de Koning. Het idee dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan, werd hierbij benadrukt.

Tijdens publieksbijeenkomsten op 15 januari zijn de keuzes van vijftig foto’s in elke provincie bekend gemaakt. Het aanwezige publiek heeft tijdens deze bijeenkomst bepaalt welke 25 foto’s uit het provinciale overzicht van vijftig foto’s meegaan naar de voorselectie waaruit de samenstelling van honderd foto’s tot stand komt. Tot 21 januari is er ook de gelegenheid om online een stem uit te brengen.

Een gevarieerd samengestelde jury, onder leiding van mevrouw Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselectie de definitieve keuze van honderd foto’s gaan maken. Op 30 maart wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib: 'Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.' De bijeenkomst op 30 maart wordt door de NOS live uitgezonden. In de 'Maand van de Vrijheid' (april 2020) zal in elke provincie de provinciale keuze van vijftig foto’s in een 'pop-up'-tentoonstelling rondreizen. Op www.in100fotos.nl is alle informatie rondom dit project te vinden.

Limburgse selectie
Samen met het NIOD, Regionaal Historisch Centrum Limburg en De Limburger is het Limburgs Museum op zoek gegaan naar de 25 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg. Een publieksjury, bestaande uit zestig Limburgers, heeft op 15 januari in het Limburgs Museum de onderstaande 25 foto's geselecteerd. Deze foto's zullen meedingen tijdens de voorselectie waaruit de samenstelling van de honderd meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog tot stand komt.

In het nieuws
L1 was aanwezig bij de bijeenkomst op 15 januari 2020 en maakte een reportage. Klik hier om de reportage terug te kijken. Lees ook het verslag van 1Limburg.

Limburgse selectie Tweede Wereldoorlog in 25 foto's (8,1 MB)