Carnaval in Limburg

31 januari 2017

In Limburg speelt het verenigingsleven een belangrijke rol. Zo zijn Limburgers vaker lid van een vereniging dan inwoners van andere provincies. Het meest geliefd zijn muziekgezelschappen, schutterijen en carnavalsverenigingen.

Vanaf 31 januari 2017 tot medio maart wordt in de kabinetspresentatie in de zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw aandacht geschonken aan een afficheverzameling over het Limburgs carnaval.

Het Limburgs Museum beheert de collecties van het Carnavalsmuseum. Daarin is de afficheverzameling een belangrijk onderdeel: carnavalsaffiches uit de hele wereld maken duidelijk dat het feest geen Limburgs onderonsje is. Wel blijkt dat niet overal die viering van het lokale, van het eigene, zo belangrijk is als in Limburg, waar affiches net als liedjes in het eigen dialect worden geschreven. De affiches maken bovendien duidelijk hoe het georganiseerde carnavalsfeest, de vastelaovend van de verenigingen, vanaf de jaren ’60 toenam. Carnavalsverenigingen in steden, dorpen of zelfs afzonderlijke wijken, zorgden behalve voor de organisatie van het feest ook voor andere culturele verbindingen in hun gebied.