Vacature museumdocent (oproepbasis/zzp)

Mensen inspireren en met elkaar verbinden, dat is toch het mooiste wat er is.

Wie zoeken wij?
Ben jij die bevlogen museumdocent met pedagogische achtergrond die graag groepen uit het onderwijs en families de Limburgse (cultuur) historie laat beleven? Haal je energie uit het goed inschatten van de achtergrondkennis en wensen van diverse doelgroepen? En heb je de ervaring om het programma daarop aan te passen? Dan zijn we opzoek naar jou! Ter ondersteuning van de afdeling educatie zijn we per direct opzoek naar een museumdocent (op oproepbasis).  

Hoe zien wij educatie?
Laten we met elkaar in gesprek gaan, over de collectie, over de verhalen van Limburg en over jouw ervaringen. Educatie, in de breedste zin van het woord, raakt vrijwel alles. Alles wat te maken heeft met een dialoog tussen collectie en bezoeker. 

Educatie gaat niet alleen over een schoolbezoek of een rondleiding. Het gaat over alle activiteiten rondom en in tentoonstellingen die we maken om de interactie aan te gaan met mensen, hen iets mee te geven en te leren. Wij brengen de verhalen zo dat onze bezoekers erdoor geraakt worden. We bieden onze informatie heel specifiek per doelgroep aan en kijken daarbij naar toepasselijke vormgeving, toegankelijkheid in taal en actieve werkvormen. 

Daarbij sluit de afdeling educatie in de programmering voor onderwijs en families aan op de ontwikkeling van kinderen, het curriculum van het onderwijs en diverse facetten van burgerschap.  

Het Limburgs Museum. Van ós. Voor iedereen.

De functie omvat
Als museumdocent geef je lessen en workshops aan diverse groepen in het museum en op locatie. De lessen en workshops zijn in principe ontwikkeld. Op basis van gegeven richtlijnen geef je je eigen draai hieraan. Je zorgt dat alle benodigdheden voor lessen en workshops klaar staan voor ontvangst van de groep en zorgt na afloop dat alles weer opgeruimd wordt. Waar nodig kun je een inhoudelijke bijdrage leveren binnen de afdeling educatie als het gaat om de museumlessen en/of activiteiten voor individuele bezoekers. 

Vaardigheden en competenties

 • Je bent een creatieve allrounder met interesse in en kennis van cultuur/geschiedenis
 • Je bent pro-actief 
 • Je bent communicatief 
 • Je bent klantvriendelijk, flexibel en hebt humor 
 • Je bent creatief en kunt meedenken in het ontwikkelen van activiteiten 

Wij vragen

 • HBO werk- en denkniveau 
 • Een pedagogisch/didactische achtergrond 
 • Je kunt inspelen op verschillende leeftijdsgroepen met name vanuit het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs 
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal 
 • Een representatieve uitstraling 
 • Bereidheid om instructies en trainingen te volgen die nodig zijn om de inhoud van de verschillende museumlessen goed over te kunnen brengen
 • Je bent 18 jaar of ouder 
 • Woonachtig in omgeving Venlo 

Wij bieden
Je komt te werken in een prettige werkomgeving in een informele organisatie waarin je actief bent met ruim 60 collega’s en vrijwilligers. We roepen zzp’ers nadrukkelijk op om te reageren.  

Reageren
Indien je interesse hebt in deze functie mail dan voor 9 september 2024 je motivatiebrief met curriculum vitae naar sollicitatie@limburgsmuseum.nl. Gesprekken zullen plaatsvinden in week 38 en 39 van 2024 

Het Limburgs Museum streeft naar inclusie; zowel in haar programmering als op de werkvloer.  

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marieke Koppelmans, programmamanager via m.koppelmans@limburgsmuseum.nl.  

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.