In 'De Vondst' Heerlen

Villa Voerendaal

Was te zien: 19 juni 2021 t/m 1 mei 2022
Was te zien: 19 juni 2021 t/m 1 mei 2022
Scroll

Let op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen.

Bekijk hier ons tentoonstellingsarchief.

Van vondst tot verrassend verhaal

Het onderzoek naar de Romeinse villa van Voerendaal kende een lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest. In de afgelopen honderd jaar werden tijdens vier grote archeologische opgravingen wel 45.000 objecten gevonden, maar die waren nog nooit onderzocht. Tot nu, want in opdracht van het Limburgs Museum startte een team van specialisten met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten: aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen, sieraden, noem maar op. Dit leidde tot veel verrassende nieuwe inzichten.

Puzzelstukjes

Al die resultaten vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle stukjes zijn bestudeerd, maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf?

Ontdek alle nieuwe inzichten t/m 1 mei 2022 in De Vondst in Heerlen (Raadhuisplein 20). Klik hier voor de openingstijden. Goed om te weten: De Vondst is gratis toegankelijk.

Brieven schreven de Romeinen ook, dat blijkt uit de stylus, de Romeinse pen, die we vonden.

Partners: