Rituelen. Verstilling. Extase.

Mystiek

Van 15 oktober 2022 t/m 19 maart 2023
Van 15 oktober 2022 t/m 19 maart 2023
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Kom en zie wat Mystiek met jou doet

De tentoonstelling Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. laat je zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, door pelgrimstochten, bedwelmende dans en drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. In Mystiek loop je door drie ruimtes die elk met een eigen sfeer de zintuigen prikkelen. Van rituelen via verstilling naar extase.

Mystiek combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met het werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Ted Noten, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck. Allemaal benaderen zij het thema mystiek op hun eigen manier. De ene keer ingetogen, een andere keer uitbundig. Van indringende installaties die aanzetten tot zelfreflectie tot carnavalsfoto’s en filmbeelden die je laten glimlachen. Kom en zie wat Mystiek met jou doet.

Concept en samenstelling is in handen van Edwin Becker, Laura Adams en Peter de Kimpe.

Hubertus Goltzius (1526-1583), Het Laatste Oordeel. Olieverf op paneel. Limburgs Museum. © Limburgs Museum.

Beeld header: Chris Berens (1976), Mapping Infinity. Diverse materialen en technieken op paneel. Collectie Michael Bruinsma. © Chris Berens.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en Mondriaan Fonds.

 

Hans Op de Beeck (1969), My bed a raft, the room the sea, and then I laughed some gloom in me. Polyester, polyurethaan, staal, polyamide, epoxy, hout en coating. Studio Hans Op de Beeck. © Studio Hans Op de Beeck.

Op zoek naar meer verdieping of bezinning?

Tijdens de tentoonstelling staan er mooie activiteiten in het museum op het programma. Variërend van maandelijkse lezingen en tarotkaartleggingen tot wekelijkse rondleidingen, meditatiesessies en yogalessen. Binnenkort volgt hier meer informatie.

Mystiek op locatie in Limburg

Tijdens de expositie organiseert het museum ook een aantal inspirerende lezingen gecombineerd met bijzondere muziekoptredens van o.a. Sef Thissen op markante, mystieke locaties in de provincie. Zoals in het kloosterdorp Steyl of het kerkje van Wahlwiller met de schilderingen van Aad de Haas. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.