Grenzeloos Limburg, toen en nu

Migratielab

Was te zien: 16 oktober 2021 t/m 13 maart 2022
Was te zien: 16 oktober 2021 t/m 13 maart 2022
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Let op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen.

Bekijk hier ons tentoonstellingsarchief.

Niet bang zijn

Hoe is het om als arbeidsmigrant in Limburg te leven? Daarover gaat MigratieLab. Drie kunstenaars spraken met internationale werknemers in Noord-Limburg. Eén kunstenaar stapte zelfs met arbeidsmigranten op de bus terug naar Polen. De resultaten van hun actuele onderzoek zie je in MigratieLab.

Limburg is al heel lang in trek bij arbeidsmigranten. Veel koempels die in de Limburgse mijnen werkten waren Oost-Europeaans, Marokkaans of Italiaans. Ook die geschiedenis zie je in MigratieLab, dankzij de historische tentoonstelling Niet bang zijn: een ode aan de arbeidsmigranten en de Limburgers ten tijde van de mijnen in Zuid-Limburg (1900-1974), die eerder te zien was in het pop-up of tijdelijke Migratiemuseum Heerlen.

Wat we laten zien, kan elke dag veranderen

Milena Mulders, initiatiefnemer

Museum Onderweg

MigratieLab is een initiatief van Museum Onderweg (voortgekomen uit Migratiemuseum Heerlen) in samenwerking met het Limburgs Museum. Het samenwerkingsproject maakt onderdeel uit van een meerjarenambitie. MigratieLab wordt mogelijk gemaakt door Limburgs Museum, VSBfonds, de Stichting DOEN/Bankgiro Loterijfonds, KABK Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag en Cultuurimpuls Venlo.

Het makersteam bestaat uit Antoni Czarczyński, Sofia de Benedictis en Naomi Steijger. Hun onderzoeksproces en de resultaten zijn zichtbaar gemaakt in het MigratieLab met medewerking van fotograaf Martijn Maiwald en videomaker Iztok Klančar. Aan de hand van onderstaande trailers krijg je alvast een voorproefje van hun resultaten.

Antoni Czarczyński (2000) is sociaal documentaire fotograaf uit Warschau. Hij richt zich vooral op de Poolse gemeenschap in Noord-Limburg. Hij verzamelde persoonlijke verhalen van arbeidsmigranten over leven, werk, angsten en dromen. In een korte film legt vakbondsvrouw Kim van Ekris (FNV) uit hoe arbeidsmigratie werkt en welke problemen arbeidsmigranten in Limburg ervaren.

Sofia de Benedictis (1991) is een freelance fotograaf uit Rome. Voor MigratieLab onderzocht zij het complexe systeem rond arbeidsmigratie. Dat deed ze via spontane ontmoetingen met arbeidsmigranten in Nederland. Sofia, zelf migrant, probeert zo ook haar eigen positie in Nederland te begrijpen.

Naomi Steijger (1994) is theater- en documentairemaker. Voor MigratieLab stapte ze op station Venlo op de bus naar Warschau. Ze ontmoet arbeidsmigranten op weg naar huis. Die reis ving ze in een poëtisch audioverslag. De fotografie is van Martijn Maiwald.

Met steun van:


VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.