Limburgs Museum 1 op 1 met het Rijksmuseum

Match

Was te zien: 2 juli t/m 3 september 2023
Was te zien: 2 juli t/m 3 september 2023
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Let op: deze tentoonstelling is niet meer te bezichtigen.

Bekijk hier ons tentoonstellingsarchief.

Match

De ideale date voor kunstwerken, dat is Match. In een intieme setting brengt het Limburgs Museum deze zomer twee Limburgse topstukken bij elkaar: een van het Rijksmuseum en een uit eigen collectie. De twee werken ontmoeten elkaar, ze verwijzen en contrasteren, ze klikken en prikkelen. Of er na deze date een perfecte ‘match’ is? Dat is aan de bezoeker.

Als Limburgs Museum ontvangen we uit de vaste collectie van het Rijksmuseum ‘Vertumnus en Pomona’, door Hendrik Goltzius geschilderd in 1613. Aan dat werk van Goltzius, geboren in de grensregio van Noord-Limburg, koppelen we Jean Laudy. Die Venlose kunstenaar schilderde zo’n drie eeuwen na Goltzius zijn ‘Naakt met appeltjes’.

M12

Match is een initiatief van M6, een samenwerkingsverband van de volgende zes musea: Gemeentemuseum het Hannemahuis, Musea Zutphen, Westfries Museum, Museum Gouda, het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Speciaal voor deze gelegenheid is de samenwerking uitgebreid naar twaalf musea (M12), waar in elke provincie één Match tentoongesteld wordt.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Match. Daarin laten landelijk bekende liefhebbers en kunstkenners hun licht op de 12 ontmoetingen schijnen. Meervoudig bekroonde Venlose toneel, filmschrijver en regisseur Theu Boermans (Willemstad, 1950) observeerde voor het Limburgs Museum de ‘date’ tussen Goltzius en Laudy.

Het project is ook te volgen op de website van schattenuithetrijks.nl.