Op zoek naar en aan de slag met schatten uit de beerput.

Archeologie: van schatgraven tot verhalen vertellen

Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

Een presentatie in de theaterzaal geeft antwoord op allerlei vragen over het werk van archeologen en restauratoren. Vondsten belanden onder meer in het Limburgs Museum. Daar wordt het verhaal verteld over de gebruikers: rendierjagers, Romeinen, middeleeuwers en 21ste-eeuwers. De museumdocent leidt de leerlingen rond. Een beerput kan middeleeuwse schatten herbergen. En middeleeuwse scherven verschillen van Romeinse. In het tweede uur gaan de leerlingen met originele scherven aan de slag. Ze kunnen bijvoorbeeld een zeventiende-eeuwse bierkruik of pispot restaureren. Als afsluiting ontdekken ze het verhaal van hun voorwerp.

Voor wie
Bovenbouw
Wanneer
gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur
Duur
Ongeveer 120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles
Begeleiders zijn gratis
Aandachtspunten
De groepsgrootte komt overeen met het aantal leerlingen uit een stamgroep (ca. 16 leerlingen).
Begeleiders krijgen een actieve rol tijdens de museumles. Het museum stelt als voorwaarde dat één begeleider per drie kinderen aanwezig is.
Een museumles op maat is mogelijk.
Tijdens het reserveringsgesprek vermeldt de leerkracht het schooltype en de specifieke kenmerken van de leerlingen.
Een goed verloop van de museumles is vaak afhankelijk van afstemming tussen de leerkracht en de museumdocent.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van het Atelier om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.