Onderzoek het verre verleden van rendierjager tot rijke Romein!

Prehistorie en Romeinse tijd

Gehele schooljaar
Gehele schooljaar
Scroll
Vandaag zijn wij geopend
van 11:00 tot 17:00.

Inhoud les

De klas wordt in acht groepen verdeeld, van rendierjagers uit de vroege steentijd tot ambachtslieden uit de Romeinse tijd. Na oriëntatie in de zaal wordt er m.b.v. de landschapswand aandacht besteed aan de verandering door de tijd heen.

Tijdens dit vraag-leergesprek over de prehistorie en de Romeinse tijd staat het thema uitvinden centraal. Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes op onderzoek, waarbij ze noten kraken, graan malen, voelen aan de warmte van een rendiervacht, door een vuursteenmijn kruipen of een Romeinse toga passen. Ze verzamelen door gerichte kijkopdrachten puzzelstukken. Na afloop volgt in de zaal de evaluatie.

Tijdelijke actie! Bij het boeken van deze les ontvang je een gratis exemplaar van het spel Het mysterie van Dame Voerendaal én een gratis boek Villa Voerendaal. Deze actie geldt zolang de voorraad strekt. Je ontvangt de artikelen wanneer je met de klas bij ons langskomt voor je geboekte museumles. Lees meer over de actie op deze pagina.

Doelstellingen
Leren dat de mensen in de prehistorie afhankelijk waren van de natuur en dat de Romeinse cultuur veranderingen in de boerensamenleving bracht
Aangeven dat een aantal ontdekkingen direct invloed had op het dagelijks leven van de groepen en dat de bevolkingsgroepen in de prehistorie én in de Romeinse tijd een andere levenswijze hadden
Voor wie
Groep 5 t/m 8
Wanneer
Gehele schooljaar, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur
Duur
120 minuten
Kosten
€ 4,- per leerling, € 50,- per museumles (max. 1 klas per museumles; begeleiders zijn gratis)
Bijzonderheden
Leerlingen werken in groepjes.
Voor groep 5 en 6 is begeleiding noodzakelijk, voor groep 7 en 8 is het een meerwaarde.
Lunch halfuurtje!
Voor of na de museumles kun je ook gebruikmaken van het Atelier om samen met de kinderen te lunchen. Voor slechts € 15,- staat de ruimte een half uur tot je beschikking zodat de groep zijn eigen meegebrachte lunch kan opeten. De kosten zijn inclusief ranja voor de kinderen en een kan koffie/thee voor de begeleiders. Let op: eten en drinken tijdens een museumbezoek is alleen mogelijk met een gereserveerd lunch halfuurtje.