Zilveren Camera

De beste foto's van 2020

10 juli 2021 t/m 29 augustus 2021

Vanaf 10 juli zijn de beste foto’s van Nederland van het afgelopen jaar in het Limburgs Museum te zien. De tentoonstelling toont de winnende foto’s van de Zilveren Camera 2020 – de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalisten – en daarmee een fascinerend tijdsbeeld van 2020.

In de expositie zijn circa 200 foto's te zien: de winnaars in de tien verschillende categorieën (van nieuws en politiek tot sport en kunst, cultuur en entertainment), maar ook de winnaars van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, Prijs voor Storytelling, Paul Peters Fotoprijs en natuurlijk de Canon Zilveren Camera - sinds 1949 de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalisten.

Je kijkt zo door de ogen van de beste fotografen van Nederland terug op het bewogen jaar 2020. Corona speelde natuurlijk een belangrijke rol. Niet alleen in de thematiek van de foto’s (lege straten, verlaten pleinen en trainende sporters in huiskamers en kelders), maar ook in de werkwijze van fotografen: noodgedwongen met meer afstand. In de fotoreportage van Kees van de Veen, waarmee hij de prestigieuze Canon Zilveren Camera 2020 binnen wist te slepen, is corona zelfs het concrete onderwerp. Zijn integere en intieme foto’s laten de laatste momenten van coronapatiënt Piet Franssen uit Tegelen zien. Die stierf op 16 april op de intensive care. Vooral het beeld waarbij de dochter vlak voor het sterven een telefoon bij haar vaders oor houdt met aan de andere kant van de lijn zijn kleinzoon, maakte diepe indruk op de jury.

De tentoonstelling is een productie van Museum Hilversum, Stichting De Zilveren Camera en het Limburgs Museum en te zien t/m 29 augustus 2021.

App
Museum Hilversum heeft een speciale app bij deze expositie ontwikkeld. Via deze app ontdek je tijdens je bezoek aan de tentoonstelling aanvullende (audio)verhalen van fotografen en kijkvragen voor volwassenen en kinderen. Via QR-codes in het museum is de app op je telefoon te openen.

1e prijs - Nieuws Nationaal Serie - Kees van de Veen - NRC Handelsblad - Piet Franssen overlijdt aan corona

Categorie: Nieuws Nationaal | serie
Prijs: 1e prijs
Titel: Piet Franssen overlijdt aan corona
Fotograaf: Kees van de Veen
Opdrachtgever: NRC Handelsblad

De met corona besmette Piet Franssen uit het Limburgse Tegelen ligt op de covid afdeling van de intensive care in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op 16 april 2020 overlijdt hij op 73-jarige leeftijd.

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online