Het Limburgs Museum is tijdens de herfstvakantie ook op maandagen geopend.

Het museum is op maandag 14 en 21 oktober extra geopend van 11.00-17.00 uur. Openingstijden en entreeprijzen?

Villa Voerendaal

Onderzoek en activiteiten grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken

Altijd te zien

Villa Voerendaal moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest. Sterker nog: het is de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken die we tot op heden kennen. Al in 1985 werd de villa grotendeels blootgelegd en werden er zo’n 20.000 vondsten gedaan, maar die opgravingen zijn nooit onderzocht aangezien er geen geld voor verder onderzoek was. De vondsten zitten voor een groot deel nog steeds opgeslagen in kartonnen dozen bij De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg. Onder leiding van het Limburgs Museum kijkt een team van experts nu voor het eerst naar deze cold case.

Een van de vondsten uit de buurt van de villa is een fascinerend hoofd van een dame, gemaakt van zandsteen wel te verstaan. Deze 'Dame van Voerendaal' is duidelijk van gegoede komaf: het 1800 jaar oude beeld werd gevonden bij een luxueus grafmonument. Woonde deze dame in de villa? Kende zij de eigenaren van de villa? Deze en andere vragen over de bewoners, hun levenswijze en het agrarisch bedrijf staan centraal tijdens het onderzoek naar Villa Voerendaal.

De onderzoekers zijn daarnaast op zoek naar tastbare herinneringen van gewone Limburgers aan de villa en de omgeving. Zijn er foto’s en verhalen of mensen die iets gevonden hebben? Wie iets heeft, kan contact opnemen met het onderzoeksteam.

Het meerjarig onderzoek naar Villa Voerendaal wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het bijbehorende publieksprogramma wordt gesubsidieerd door de Provincie Limburg. Het Limburgs Museum verbindt in dit project verschillende partners en leidt het onderzoek. Het museum toont in de vaste presentatie Van neanderthaler tot stedeling een overzicht van Romeinse objecten uit Limburg. Binnen deze opstelling is het villalandschap van Zuid-Limburg te ontdekken aan de hand van prachtige (top)stukken, zoals een fresco van een jongeman uit de villa van Maasbracht. Vondsten uit de villa van Voerendaal zijn er uiteraard ook met eigen ogen te bewonderen.

Op locatie organiseert het Limburgs Museum activiteiten om dit onderzoek bij het publiek onder de aandacht te brengen. Het zwaartepunt ligt daarbij op de jaarlijkse Nationale Romeinenweek in april en de Nationale Archeologiedagen in oktober. Houd onze website in de gaten voor het actuele programma.

Activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12 en 13 oktober 2019 worden er vanuit het Limburgs Museum meerdere activiteiten georganiseerd die aansluiten bij het onderzoek naar Villa Voerendaal. Lees meer over de activiteiten via deze link.  

Presentatie Cold Case Villa Voerendaal
In de monumentale Hoeve Ten Hove, gelegen naast de locatie van zijn Romeinse voorganger, is de expositie Cold Case Villa Voerendaal te zien, waarin je kennis maakt met Villa Voerendaal.
Openingstijden: 29 september en 6 oktober 11.00 - 16.00 uur. 9 oktober 13.30 - 16.30 uur. 12 en 13 oktober: 10.00 - 16.00 uur.
Locatie: Steinweg 7, 6367 GM Voerendaal

Onderzoek Villa Voerendaal bij EenVandaag
Lees het artikel en bekijk de TV-reportage van EenVandaag hier terug.

Vragen of contact opnemen met het onderzoeksteam?
Heb je vragen over Villa Voerendaal of wil je graag iets delen met het onderzoeksteam? Stuur dan een mail naar villavoerendaal@limburgsmuseum.nl

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online met korting