Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Villa Voerendaal

Onderzoek en activiteiten grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken

Altijd te zien

Van 19 juni 2021 t/m 9 januari 2022 ontdek je in onze tentoonstelling 'Villa Voerendaal - Van vondst tot verrassend verhaal' de eerste resultaten van dit onderzoek in De Vondst in Heerlen.

Villa Voerendaal moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest. Sterker nog: het is de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken die we tot op heden kennen. In de jaren 1985-1987 werd de villa grotendeels blootgelegd en werden er zo’n 20.000 vondsten gedaan, maar die opgravingen zijn nooit onderzocht. De vondsten zitten voor een groot deel nog steeds opgeslagen in kartonnen dozen bij De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg. Onder leiding van het Limburgs Museum kijkt een team van experts nu voor het eerst naar deze cold case.

Een van de vondsten uit de buurt van de villa is een fascinerend hoofd van een dame, gemaakt van zandsteen wel te verstaan. Deze 'Dame van Voerendaal' is duidelijk van gegoede komaf: het 1800 jaar oude beeld werd gevonden bij een luxueus grafmonument. Woonde deze dame in de villa? Kende zij de eigenaren van de villa? Deze en andere vragen over de bewoners, hun levenswijze en het agrarisch bedrijf staan centraal tijdens het onderzoek naar Villa Voerendaal.

De onderzoekers zijn daarnaast op zoek naar tastbare herinneringen van gewone Limburgers aan de villa en de omgeving. Zijn er foto’s en verhalen of mensen die iets gevonden hebben? Wie iets heeft, kan contact opnemen met het onderzoeksteam.

Het meerjarig onderzoek naar Villa Voerendaal wordt gesubsidieerd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het bijbehorende publieksprogramma wordt gesubsidieerd door de Provincie Limburg. Het Limburgs Museum verbindt in dit project verschillende partners en leidt het onderzoek. Het museum toont in de vaste presentatie Van neanderthaler tot stedeling een overzicht van Romeinse objecten uit Limburg. Binnen deze opstelling is het villalandschap van Zuid-Limburg te ontdekken aan de hand van prachtige (top)stukken, zoals een fresco van een jongeman uit de villa van Maasbracht. Vondsten uit de villa van Voerendaal zijn er uiteraard ook met eigen ogen te bewonderen.

Op locatie organiseert het Limburgs Museum activiteiten om dit onderzoek bij het publiek onder de aandacht te brengen. Het zwaartepunt ligt daarbij op de jaarlijkse Nationale Romeinenweek in april en de Nationale Archeologiedagen in oktober. Houd onze website in de gaten voor het actuele programma.

Specialisten aan het woord
De specialisten die meewerken aan het onderzoek weten ontzettend veel over een specifieke groep vondsten, zoals aardewerk, metalen objecten, glas of dakpannen. Zij dateren de objecten en kunnen iets vertellen over de functie of de herkomst van een bepaald object. De specialistische analyses zijn belangrijke bouwstenen in het onderzoek. Zeven specialisten vertellen je graag meer over hun werkzaamheden. Nieuwsgierig? Lees hun verhalen hier.

Onderzoek Villa Voerendaal bij EenVandaag
Lees het artikel en bekijk de TV-reportage van EenVandaag hier terug.

Meer over het onderzoek lezen?

Digitale lezing door archeoloog Diederick Habermehl
In november gaf Diederick een digitale lezing over de status van het onderzoek. Je kunt de lezing via onderstaande video terugkijken.

Interview met archeoloog Diederick Habermehl
Journalisten in de dop Dieuwertje en Emma vragen Diederick in onderstaande video het hemd van het lijf over het onderzoek naar Villa Voerendaal! Wie hebben er gewoond in de Villa van Voerendaal? Kwamen de materialen waarvan de villa gebouwd is uit Limburg of ook uit andere delen van het Romeinse Rijk? En waarom doen ze juist nu dit onderzoek?

Vragen of contact opnemen met het onderzoeksteam?
Heb je vragen over Villa Voerendaal of wil je graag iets delen met het onderzoeksteam? Stuur dan een mail naar villavoerendaal@limburgsmuseum.nl

Volg het onderzoek ook via Facebook
Op de Facebookpagina van het Limburgs Museum worden regelmatig berichten over het onderzoek geplaatst. Volg de pagina om ook hiervan op de hoogte te blijven.

Impressie van de Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove in de 2de eeuw na Chr. Tekening Mikko Kriek.

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online