Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Villa Voerendaal (op locatie)

Van vondst tot verrassend verhaal

19 juni 2021 t/m 1 mei 2022

De Romeinse villa van Voerendaal is een van de grootste villa’s die ooit in Nederland is teruggevonden! In De Vondst in Heerlen worden in de tentoonstelling ‘Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal’ de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar deze villa getoond.

Dit onderzoek kende een lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest. In de afgelopen honderd jaar werden tijdens vier grote archeologische opgravingen wel 45.000 objecten gevonden, maar die waren nog nooit onderzocht. Tot nu! Want in opdracht van het Limburgs Museum startte een team van specialisten met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten: aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen, sieraden, noem maar op. Al die onderzoeken hebben tot veel verrassende nieuwe inzichten geleid.

Al die resultaten vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd, maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf?

Ontdek alle nieuwe inzichten in het onderzoek van 19 juni 2021 t/m 1 mei 2022 in De Vondst in Heerlen (Raadhuisplein 20). Klik hier voor de openingstijden. Goed om te weten: De Vondst is altijd gratis toegankelijk! 

De tentoonstelling als groep bezoeken?
Groepsreserveringen en andere vragen lopen rechtstreeks via De Vondst. Klik hier om contact met hen op te nemen.

De tentoonstelling met je klas bezoeken?
Rondom deze tentoonstelling is een breed scholenaabod beschikbaar. Reserveringen voor scholen lopen via het Limburgs Museum. Klik hier voor het aanbod of om te reserveren voor het basisonderwijs en hier voor de beschikbare lessen in het voortgezet onderwijs.

De tentoonstelling werd in digitale vorm geopend en is hieronder terug te kijken.
Host Frans Pollux neemt je in deze digitale opening mee naar De Vondst en spreekt daar met Diederick Habermehl (archeoloog), Arjan de Zeeuw (directeur Kennis en Advies Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Madelon Demeijer (coördinator De Vondst) en Bert Mennings (directeur Limburgs Museum).

Foto: Kim Roufs

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online