Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Van Daar & Van Hier

Indische en Molukse families uit Limburg delen hun geschiedenis

11 december 2020 t/m 5 september 2021

Let op: deze tentoonstelling is niet meer te bezoeken. 'Van Daar & Van Hier' vanuit je huiskamer bezoeken? Klik hier!

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De daaropvolgende Dekolonisatieoorlog zette de dekolonisatie van Nederlands-Indië in gang. Deze periode heeft grote impact gehad op de levens van vele mensen in Indonesië en Nederland. De tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ laat zien hoe deze gebeurtenissen het leven van jonge Limburgers met Indische en Molukse wortels vandaag nog steeds beïnvloedt.

Lang was het in Nederland moeilijk om over het koloniale verleden te praten. Binnen families met een Indische of Molukse achtergrond werd er gezwegen, vanuit de overheid was er weinig aandacht en musea vertelden vaak een te eenzijdig verhaal.

Van Daar & Van Hier probeert dat anders te doen. 25 Limburgse jongeren gingen in samenwerking met Stichting Zieraad in vier middagen in het Limburgs Museum op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Tijdens dit programma Tracing Your Roots doken ze in de archieven, deden ze stamboomonderzoek en interviewden ze hun ouders en grootouders.

In de tentoonstelling vertellen ze wat ze ontdekten over hun voorouders en familiegeschiedenis en gaan ze het gesprek aan met hun ouders en grootouders. De expositie toont zo hun zoektocht naar afkomst en identiteit, die hen heeft geholpen om binnen Indische en Molukse families een gesprek op gang te brengen over een verzwegen verleden en een proces van heling en verzoening te starten.

Yvette Kopijn, oral historian en mede-initiatiefnemer van Tracing Your Roots van Stichting Zieraad, werkt aan de expositie mee als gastcurator. Kopijn komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. Programmamanager Marieke Koppelmans van het Limburgs Museum is dolblij met de vele aanmeldingen voor het programma Tracing Your Roots, dat de basis vormt voor de tentoonstelling: 'Het toont ons nogmaals hoe belangrijk het is om als museum een stuk onderbelichte geschiedenis zichtbaar te maken. Door de inzet van de deelnemers willen we een meerstemmig en inclusief dialoog faciliteren. Deze deelnemers geven wij een podium om hun eigen perspectieven op de verhalen van Limburg te vertellen.'

Bekijk de digitale opening van de expositie

Online Indië-herdenking op 15 augustus 2021
We staan tijdens deze online Indië-herdenking stil bij alle slachtoffers die vielen in voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting, de Bersiap en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog. Yvette Kopijn gaat met drie jongeren, die hebben deelgenomen aan de expositie, in gesprek over wat herdenken voor hen betekent. Kunstenares Shelly Lapré voert een herdenkingsritueel uit en er is muziek te horen van muzikante en theatermaker Amber Nefkens.

V.l.n.r. Alphonsina Latumahina, Hennie Nunumete en Tina Thenu. In het tweede Molukse kamp in Blerick t/o de kazerne aan de Horsterweg. Bronvermelding: Moluks Historisch Museum Den Haag, collectie W. Mual.
Deze expositie is tot stand gekomen dankzij de steun van het VSBfonds.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: 'Iedereen doet mee'.

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online