Het Limburgs Museum is weer geopend!

We doen er alles aan om onze bezoekers een veilig én aangenaam bezoek te bieden. Zo is de looproute aangepast en vragen we iedereen om op voorhand een e-ticket met tijdslot aan te schaffen in onze webshop en een mondkapje te dragen. Alle coronamaatregelen bekijken?

Van Daar & Van Hier

Indische en Molukse families uit Limburg delen hun geschiedenis

11 december 2020 t/m 28 maart 2021

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog zette de dekolonisatie van Nederlands-Indië in gang. Deze periode van dekolonisatie heeft grote impact gehad op de levens van vele mensen in Indonesië en Nederland. De tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ laat zien hoe deze gebeurtenissen het leven van jonge Limburgers met Indische en Molukse wortels vandaag nog steeds beïnvloedt.

Lang was het in Nederland moeilijk om over het koloniale verleden te praten. Binnen families met een Indische of Molukse achtergrond werd er gezwegen, vanuit de overheid was er weinig aandacht en musea vertelden vaak een te eenzijdig verhaal.

Van Daar & Van Hier probeert dat anders te doen. 25 Limburgse jongeren gingen in samenwerking met Stichting Zieraad in vier middagen in het Limburgs Museum op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Tijdens dit programma Tracing Your Roots doken ze in de archieven, deden ze stamboomonderzoek en interviewden ze hun ouders en grootouders.

In de tentoonstelling vertellen ze wat ze ontdekten over hun voorouders en familiegeschiedenis en gaan ze het gesprek aan met hun ouders en grootouders. De expositie toont zo hun zoektocht naar afkomst en identiteit, die hen heeft geholpen om binnen Indische en Molukse families een gesprek op gang te brengen over een verzwegen verleden en een proces van heling en verzoening te starten.

Yvette Kopijn, oral historian en mede-initiatiefnemer van Tracing Your Roots van Stichting Zieraad, werkt aan de expositie mee als gastcurator. Kopijn komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin.

Programmamanager Marieke Koppelmans van het Limburgs Museum is dolblij met de vele aanmeldingen voor de workshops Tracing Your Roots, die de basis vormen voor de tentoonstelling: “Het toont ons nogmaals hoe belangrijk het is om als museum een stuk onderbelichte geschiedenis zichtbaar te maken. Door de inzet van de deelnemers willen we een meerstemmig en inclusief dialoog faciliteren. Deze deelnemers geven wij een podium om hun eigen perspectieven op de verhalen van Limburg te vertellen.”

V.l.n.r. Alphonsina Latumahina, Hennie Nunumete en Tina Thenu. In het tweede Molukse kamp in Blerick t/o de kazerne aan de Horsterweg. Bronvermelding: Moluks Historisch Museum Den Haag, collectie W. Mual.
Deze expositie is tot stand gekomen dankzij de steun van het VSB Fonds.

Vandaag zijn wij geopend van 10:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online