Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Uiteraard kun je ook nog ter plekke bij onze balie een ticket kopen. Boek hier je e-ticket!

Tekens van vrijheid

Van oorlogsdocumentaire tot Armando

18 oktober 2019 t/m 10 mei 2020

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam ‘Tekens van vrijheid’. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945. Op verschillende manieren is de expositie nu virtueel te bezoeken!

Wandel door de tentoonstelling vanuit je huiskamer
Helaas zijn de deuren van het museum tijdelijk gesloten voor publiek. Om je toch te kunnen laten genieten van de mooie werken in de tentoonstelling en daarmee stil te kunnen staan bij 75 jaar vrijheid, hebben we de expositie gedigitaliseerd. Met een 360-graden-camera is de tentoonstelling volledig in beeld gebracht. Zoek de uitgelichte werken en bekijk de volledige Puinfilm – De Remix in 360-graden. Beweeg je muis, kijk rond en ontdek!

Let op: de tour is het beste te bekijken via de browser Google Chrome. Via andere browsers, met name Safari, kan het zijn dat bepaalde video’s of instellingen niet werken.

Nog meer uitgelichte werken bekijken? Ga dan naar het pop-up museum op de website van Museum van Bommel van Dam.

Bekijk de virtuele tour door 'Tekens van vrijheid' hier!

Luister naar Sing it out van Stef Classens
Singer-songwriter Stef Classens bracht in het kader van de Nationale Museumweek 2020 een bezoek aan 'Tekens van vrijheid'. Geïnspireerd door deze expositie schreef hij het prachtige nummer 'Sing it out', dat hij zondag 26 april 2020 voor het eerst ten gehore bracht in de uitzending van #OnsEchteGoudTV van de Nationale Museumweek.

Beleef de expositie met museumdirecteur Bert Mennings
Bert Mennings, directeur van het museum, neemt je in onderstaande video mee in de expositie. Aan de hand van twee werken van Anton Rooskens laat hij je de ontwikkeling van een realistische naar abstracte schilderstijl zien.

Bekijk de bijzondere Puinfilm - De Remix op YouTube
In de expositie is de iconische Puinfilm over het verwoeste Venlo na de Tweede Wereldoorlog van Dré Brenneker en Baer Thierry in een nieuwe opstelling te zien. Deze Puinfilm - De Remix, geproduceerd door conservator bewegend beeld van het museum, Frank Holthuizen, is nu in z'n geheel op ons YouTube-kanaal te bekijken!

Ontdek de tentoonstelling met de conservatoren
Neem wekelijks een kijkje in de tentoonstelling onder leiding van conservatoren Frank Holthuizen (Limburgs Museum) en Shanou Janssen (Museum van Bommel van Dam) via Instagram Stories.

Nog meer verdieping?
Zou je graag nog wat dieper in de tentoonstelling willen duiken en meer willen weten over vrijheid in de kunst? Dan hebben we goed nieuws voor je, want historicus, filosoof en classicus Ronald van Kesteren heeft voor de geïnteresseerden een hoofdstuk uit zijn essay De schoonheid van het kwaad: vrijheid en verdrukking in kunstwerken van Museum van Bommel van Dam gratis ter beschikking gesteld! In dit specifieke hoofdstuk word je meegenomen in de bevrijdende blik van kunstenaar Herman Gordijn. Je kunt het hoofdstuk downloaden via deze link. Veel leesplezier!

Tentoonstellingsinformatie

Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam 'Tekens van vrijheid'. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945.

Het besef van nieuwe vrijheid bracht bij beeldend kunstenaars ook herinneringen naar boven aan de voorgaande tijd van verdriet, beklemming en onderdrukking. Neem Armando, wiens oeuvre zijn leven lang een verbeelding was van zijn oorlogservaringen met machtswellust. In de tentoonstelling is werk te zien uit de naoorlogse stromingen CoBrA, Vrij Beelden, Liga Nieuw Beelden en de Nul-beweging, met onder meer werk van Ger Lataster, Aad de Haas, Melle, Jaap Wagemaker, Wim de Haan, Jan Schoonhoven, Wim Oepts, Herman Berserik en Shinkichi Tajiri.

De bezoeker wordt meegenomen in een rite de passage, van geweld en dood, maar ook van vrijheid en plezier, van angst en depressie naar een grenzeloos optimisme. De tentoonstelling roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid.

Tekens van vrijheid toont daarnaast niet één maar vier filmpremières! De documentaire die in de volksmond de Puinfilm is gaan heten, van de makers Dré Brenneker en Baer Thiery, wordt in een nieuwe opstelling getoond. De film laat de dramatische situatie van Venlo zien na het bevrijdingsoffensief aan de Maas van oktober 1944 tot maart 1945. De tentoonstelling sluit af met een drietal korte films, gemaakt door studenten Ian Wijnands, Jonah Rijnders en Kayleigh Hanckmann waarin zij hun persoonlijke verhouding met vrijheid verbeelden.

Morgen zijn wij weer open van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online
Ger Lataster, Brandende lucht, 1957, c/o Copyright Amsterdam 2019