Je bent van harte welkom!

We verzoeken je vooraf een e-ticket met tijdslot te reserveren. Voor bezoek aan 'Het avontuur van SuperSint' is dit verplicht. Boek hier je e-ticket!

Van neanderthaler tot stedeling

Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd!

Altijd te zien

De presentatie Van neanderthaler tot stedeling geeft een uniek overzicht van de Limburgse bodemschatten van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Deze archeologische vondsten uit de hele provincie zijn het bewijs van de aanwezigheid van de mens vanaf de vroege prehistorie, Romeinse tijd tot in de middeleeuwen. Prachtige voorwerpen van onder meer steen, aardewerk, metaal, glas en bot vertellen over het dagelijks leven en belangrijke gebeurtenissen.

De bijna 100 meter lange landschapswand laat zien hoe Limburg door de eeuwen heen verandert onder invloed van het klimaat en de aanwezigheid van de mens. Vier maquettes geven elk een beeld van een kantelpunt in de geschiedenis van Limburg; de eerste mens, de eerste boeren, de komst van de Romeinen en de eerste monniken. Gluur naar de Neanderthalers in hun jachtkamp, kijk naar de boeren van de bandkeramiek, ontdek hoe de Romeinen een brug bouwden en zoek de monniken op de schaats. Kijk en hoor ook vooral het verschil tussen dag en nacht.

Ontdek onze archeologische topstukken nu ook op Archeologie op de kaart!
Het Limburgs Museum is vanaf nu te vinden op Archeologie op de Kaart! Deze interactieve website laat bezoekers kennismaken met de Nederlandse archeologie. Met ruim 180 vondsten en bijna 100 tips voor een archeologisch dagje uit, is Archeologie op de Kaart een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland. Ontdek het Limburgs Museum en enkele van onze archeologische topstukken nu ook op Archeologie op de Kaart!

Met de klas terug naar de prehistorie en Romeinse tijd? Met de klas de schatten uit de beerput ontdekken? Met een groep mee op expeditie? Lees het artikel van De Maasgouw 134 (2015-4) "Een goudschat onder de kerstboom" door Jan Roymans en Stijn Heeren (512,5 KB)

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online

Mee terug in de tijd met Professor B.C. Oud

Professor B.C. Oud neemt je terug in de tijd en reist door de vier maquettes. Hij laat je zien hoe het er vroeger aan toe ging en waarom. Hoe bereidde men in de prehistorie het eten, hoe sliepen Romeinen en nog veel meer. Ontdek het zelf samen met B.C. Oud. Wil je nog meer zien? Trek dan de lades open van het open depot en ontdek alle mogelijke vormen van stenen bijlen, bronzen zwaarden of Romeins aardewerk …