Welkom in het Limburgs Museum!

Om ervoor te kunnen zorgen dat we je veilig kunnen ontvangen, vragen we iedereen op voorhand een tijdslot te reserveren. De e-tickets zijn beschikbaar in onze webshop. Meer weten?

Inktspot 2018-2019

De 100 beste politieke tekeningen

28 september 2019 t/m 24 november 2019

Vanaf 28 september zijn de 100 scherpste en grappigste politieke tekeningen van het afgelopen jaar weer te zien in het Limburgs Museum. Vlak na de bekendmaking van de winnaar van de prestigieuze Inktspotprijs 2019 worden alle 100 genomineerde cartoons op groot formaat tentoongesteld in de expositie ‘Inktspot’.

Zoals elk jaar geeft Inktspot een fascinerend beeld van waar Nederland zich druk over heeft gemaakt. Veel Trump, veel Baudet, Frans Timmermans die een tomaat oppeuzelt, premier Rutte die nederig een cadeau met dividendbelasting aanbiedt aan twee verwende kinderen (Shell en Unilever) op een troon, een bloeddorstige Chinese beer met een masker van een lieve panda, een Britse vlag die stapsgewijs verandert in een verkeersbord met dezelfde kleuren: doodlopende straat -  en nog veel meer. Het Limburgs Museum wil met deze tentoonstelling bezoekers inspireren tot het aanwakkeren van een dialoog over actuele maatschappelijke thema’s.

De spotprent De tralies van Trump van het uit vijf tekenaars bestaande collectief Gorilla is uitgeroepen tot de winnaar van de Inktspotprijs 2019, oftewel de beste politieke tekening van het afgelopen jaar. De jury schreef over deze winnende prent: 'Een sterk beeld, en een enkel woord. Dat ene woord - Trump - is bekend over de hele wereld. Woord en beeld zijn ineengevlochten tot de spijlen van gevangenistralies, het resultaat spreekt boekdelen.' Het collectief Gorilla bestaat uit Richard van der Laken, Pepijn Zurburg, Alex Clay, Karin van den Brandt en Herman van Bostelen. Behalve de cartoon van Gorilla, gemaakt voor De Groene Amsterdammer, zijn er nog vijf spotprenten onderscheiden. Ook die zijn vanaf 28 september op groot formaat te zien in de tentoonstelling Inktspot in het Limburgs Museum. 

Volgens Stichting Pers & Prent, de organisatie achter de Inktspotprijs, is het genre van de politieke tekening springlevend: er is ervaring en er is nieuw bloed onder de genomineerden. In de klassieke en op sociale media stikt het van de meningen, maar om scherp, in één beeld, satire te bedrijven, dat blijft ook vandaag de dag nog een kunst. De sterkste voorbeelden daarvan zijn van 28 september tot en met 24 november 2019 te zien in Inktspot

Gorilla, De tralies van Trump. 18 juni 2018, De Groene Amsterdammer.
Renée van den Kerkhof, Frans. 28 mei 2019, Joop.nl.

Vandaag zijn wij geopend van 10:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online