Actie: samen vieren we de vrijheid!

Vrijheid is voor iedereen en dat vieren we graag samen. Daarom bieden we alle Limburgers de mogelijkheid om de tentoonstelling 'Tekens van vrijheid – Van oorlogsdocumentaire tot Armando' - nu verlengd t/m 10 mei 2020! - voor de helft van de prijs te bezoeken. Let op: deze korting is alleen geldig op een regulier entreeticket in onze webshop! Meer weten?

Cas Oorthuys

Op het netvlies

30 juni 2019 t/m 22 september 2019

Van 30 juni tot en met 22 september 2019 is in het Limburgs Museum de overzichtstentoonstelling van fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975) – met eenmalig een extra sectie specifiek over Limburg – te zien.

Oorthuys richtte zijn camera op de mens en zijn omgeving. Hij behoorde tot een generatie documentaire fotografen die met een positieve blik op de mens wilde bijdragen aan een betere wereld. De foto's van Cas Oorthuys zijn esthetisch, warm, optimistisch en in een tijdloze, grafisch sterke vorm. 

Oorthuys legde de grote historische gebeurtenissen van de twintigste eeuw vast. Daaronder waren de economische crisis begin jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting, de strijd van Nederlands-Indië om onafhankelijkheid, de wederopbouw en de Koude Oorlog. Hij kreeg de reputatie van 'wederopbouwfotograaf' en maakte tientallen boeken over het herrijzende Nederland. Enige internationale bekendheid verwierf hij met de foto- en reispockets die hij tijdens reizen door Europa voor Uitgeverij Contact maakte.  

Zijn werk werd beïnvloed door stilistische invloeden van de Nieuwe Fotografie – diagonale composities en scherpe en heldere weergave van het onderwerp. Altijd in zwart-wit, 'want dat waren de kleuren van mijn generatie', zoals hij het zelf ooit kernachtig uitdrukte. 

Bij zijn overlijden in 1975 liet Cas Oorthuys een archief na van circa een half miljoen beelden, dat nu wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum.

Deze expositie is in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum tot stand gekomen. 

Bij deze expositie is een gratis audiotour ontwikkeld.

Jacquardweefster, textielfabriek Diddens & Van Asten, Helmond (1960-1964) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Vandaag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online met korting