Welkom in het Limburgs Museum!

Om ervoor te kunnen zorgen dat we je veilig kunnen ontvangen, vragen we iedereen op voorhand een tijdslot te reserveren. De e-tickets zijn beschikbaar in onze webshop. Meer weten?

Aangekleed ... gaat uit

Kleedgedrag in ontwikkeling 1795 - nu

Altijd te zien

Let op: In verband met een herinrichting wordt de tentoonstelling 'Aangekleed... gaat uit' per 01-12-2018 definitief gesloten.

Kleren maken de man, en de vrouw!

Met onze kleren tonen we onze rijkdom en status. Kleding vertelt iets over de sociale groep waarmee we ons verbonden voelen en brengt een subtiele of onverhulde boodschap over. Kleding weerspiegelt ook de tijd en de samenleving waarin ze gedragen wordt. Dat mode snel wisselt, mag duidelijk zijn. Minder bekend is dat de streekdracht óók verandert. Deze presentatie toont een greep uit ruim 200 jaar kleedgedrag en streekdracht.

Met de klas de ontwikkeling van kleding ontdekken?

Vandaag zijn wij geopend van 10:00 tot 17:00.

Koop je kaartjes online

Kledingpresentatie: een greep uit de textielcollectie

Al 25 jaar verzamelt, bewaart en beheert het Limburgs Museum een museale collectie. Die omvat een veelheid aan objecten . Ze vertellen allemaal iets over de cultuurgeschiedenis van Limburg: over het leven op het platteland, industrie, geld en gezondheid, geloof en bijgeloof. In deze presentatie tonen we een greep uit de collectie textiel. Dat Limburgers graag feesten, blijkt uit de talrijke feestkledij in de collectie. Priestergewaden, doopjurkjes, trouw- en communiekleding getuigen van de invloed van het Katholieke geloof. Ieder object kent een eigen en soms heel bijzonder verhaal. Mannenkleding zit helaas nog amper in de collectie. De textielcollectie is dus nog lang niet compleet…