Oorlogsdocumentaires

Doorlopend filmprogramma op vrijdagen en zaterdagen

LET OP: de vertoningen van de oorlogsdocumentaires op vrijdagen en zaterdagen zijn helaas geannuleerd tot 1 juni. Het Limburgs Museum is namelijk gesloten tot 1 juni 2020. Meer weten?

Let op: het kan zijn dat een vertoning niet door kan gaan wegens een andere reservering van het Museumtheater (zie de voorlopige uitzonderingen onderaan de pagina).

Vanaf 21 december 2019 tot het einde van onze expositie ‘Tekens van vrijheid – Van oorlogsdocumentaire tot Armando’ vertonen we elke vrijdag en zaterdag doorlopend oorlogsdocumentaires in ons Museumtheater.

11.15 uur: WO2: Het leven ging door / NTR-VPRO / 2004 / 70 minuten
Het beeld van de Tweede Wereldoorlog is van oudsher vooral bepaald door propagandafilms van ingrijpende gebeurtenissen of manifestaties. Van het dagelijkse leven zien we doorgaans veel minder. Deze bijzondere aflevering van Andere Tijden uit 2004 laat nooit eerder vertoonde amateurbeelden zien van onder andere vervoer, feestjes, onderduiken, voedseldroppings en de bevrijding. Alle aandacht in deze aflevering gaat naar het beeld, dat wordt ondersteund door gesproken dagboek- en radiofragmenten.

12.45 uur: Onze soldaat / Jotja Bessems / 2015 / 48 minuten
Onze soldaat vertelt het verhaal van een bijzonder Limburgs fenomeen dat direct na de Tweede Wereldoorlog ontstond op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten: het adopteren van graven van gesneuvelde soldaten. Anno 2015 bestaat er een wachtlijst voor adoptie. Twee verhalen laten zien hoe een kruis een gezicht krijgt en de herinnering levend blijft.

13.45 uur: De binnenkant van een verzet / Marga Kerklaan / KRO / 1985 / 45 minuten
Documentaire over de rol van de Limburgse Rooms-Katholieke kerk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele priesters en gelovigen die zich het lot van geallieerde piloten, krijgsgevangenen en joodse onderduikers aantrekken, worden door de Duitsers afgevoerd naar concentratiekampen en komen daar om. Gesprekken met bij het verzet betrokken priesters, parochianen en voormalige onderduikers en reconstructies van situaties uit de oorlogsjaren.

14.45 uur: Settela: gezicht van het verleden / Cherry Duyns / VPRO / 1994 / 54 minuten
In 1944 maakt een Joodse gevangene in opdracht van kampcommandant Gemmeker een film over leven en werken in kamp Westerbork. Zeven seconden uit die film worden het symbool van de deportaties naar de nazi-vernietigingskampen: een meisje met een wit hoofddoekje dat in de deuropening van een goederenwagon staat. Wie is zij? Cherry Duyns volgt journalist Aad Wagenaar op zoek naar de identiteit van het meisje.

15.45 uur: In het vuur van de bevrijding / Joost Seelen / 2005 / 55 minuten
De periode september 1944-mei 1945 is bijzonder in de geschiedenis van de Zuid-Nederlandse provincies. Ze zijn deels bevrijd, verkeren deels in oorlogstoestand en zijn afgesneden van de rest van Nederland. In tegenstelling tot Noord- en Midden-Nederland, dat op 5 mei 1945 bevrijd is als gevolg van de Duitse capitulatie, maakt Zuid-Nederland een chaotisch verlopend en gewelddadig bevrijdingsoffensief door. De film concentreert zich op ervaringen van de burgerbevolking in deze benauwde en onoverzichtelijke periode. Zeven ooggetuigen vertellen op een bewogen manier over deze periode die tot op de dag van vandaag diepe sporen in hun leven heeft nagelaten.

Uitzonderingen
De voorstellingen kunnen tot nu toe wegens andere reserveringen van het Museumtheater niet doorgaan op de volgende data en tijdstippen:

 • 3 april: voorstellingen gaan door tot 13.00 uur
 • 4 april: voorstellingen kunnen niet doorgaan

Met dank aan

 • KRO-NCRV
 • VPRO
 • Jotja Bessems
 • Joost Seelen
 • Gerard Nijssen
 • Erik Willems
 • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
 • LGOG

 • Wanneer Elke vrijdag en zaterdag vanaf 21 december 2019 tot het einde van de expositie 'Tekens van vrijheid - Van oorlogsdocumentaire tot Armando'
 • Waar Museumtheater
 • Kosten Gratis (inbegrepen bij reguliere entreeprijzen)
Koop je kaartjes online