Bekijk onze collectie vanuit je huiskamer

Het museum is gesloten tot 1 juni, maar we brengen onze collectie graag naar je toe! Klik hier

Filming Freedom

Hoe leg je vrijheid vast op film?

Het Limburgs Museum daagt je uit. Maak een hedendaagse film over vrijheid ondersteund door historisch materiaal en kom op TV!

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Een verhaal, ook de bevrijding en vrijheid, heeft altijd meerdere perspectieven. Het Limburgs Museum is benieuwd hoe jongeren hier tegenaan kijken. Om deze reden initieert het Limburgs Museum het project Filming Freedom. Hiermee wil het Limburgs Museum jonge filmmakers (max. leeftijd is 25 jaar) uitdagen om een film te maken die het concept vrijheid in de hedendaagse tijd verbeeldt.

Door deze films krijgt het brede publiek meer kijk op de visie van jonge generaties op de thema’s oorlog, vrijheid en burgerschap. Daardoor kan mogelijk een generatie-overschrijdend dialoog ontstaan over deze thema’s. Waar dialoog de ruimte krijgt, ontstaan kansen voor groeiend maatschappelijk begrip en verdraagzaamheid.

Wildgroei en fake-news: hoe staat het met de mediawijsheid
Het maken van, kijken naar en discussiëren over films past heel goed in het aandachtsgebied mediawijsheid. Jongeren worden via traditionele en social media dagelijks geconfronteerd met een stortvloed aan beelden en informatie. Het doel van mediawijsheid is jonge makers en gebruikers van social media te leren die informatiestroom kritisch te benaderen. Wat is echt en wat niet? Welke bronnen of boodschappen zijn bedoeld om te manipuleren?

De challenge
Voor dit project stelt het Limburgs Museum zijn filmcollectie beschikbaar. Maak een film tussen de 1-5 minuten en laat ons jouw visie op vrijheid zien. Wanneer ben je vrij? Hoe ziet vrijheid eruit? Wat betekent het voor jou?

Inspiratie
Drie studenten van het Vista College gingen je voor. Zij hebben, geïnspireerd door historisch beeldmateriaal, ieder een korte film over de bevrijding van Nederland en Limburg gemaakt en wat vrijheid vandaag de dag betekent voor de wereld en voor henzelf. De drie films zijn nu te zien in de tentoonstelling Tekens van vrijheid – van oorlogsdocumentaire tot Armando die tot en met 8 maart 2020 in het Limburgs Museum te zien is. Wil je de films komen bekijken als inspiratie voor jouw eigen film? Neem dan contact met ons op.

Meer trailers bekijken? 
Bekijk de trailer van 'Muziek verbindt'
Bekijk de trailer van 'In their footsteps'

Filming Freedom als educatieproject inzetten op school? Dat kan!

Voorwaarden

 • De video is tussen de 1-5 minuten
 • De video bevat archiefbeelden van de bevrijding en/of Tweede Wereldoorlog
 • De video past in het voorgeschreven thema vrijheid
 • De maker is niet ouder dan 25 jaar
 • Je filmapparatuur is niet zo belangrijk, of je de video nu met Tik-Tok of een GoPro maakt, het draait om het verhaal

Toestemming

 • De maker geeft met het insturen van de video het Limburgs Museum toestemming om de video te tonen tijdens het Filming Freedom Festival
 • De maker stemt ermee in dat de video eventueel door L1 mag worden uitgezonden

Wat krijg je ervoor terug?

 • Je krijgt toegang tot historisch beeldmateriaal
 • Elke maker heeft recht op één uur coaching door een filmexpert
 • Jij en je familie zijn uitgenodigd voor het Filming Freedom Festival op 16 april 2020: een interactieve avond waar de beste films getoond worden onder het genot van een hapje en een drankje
 • Mogelijk wordt jouw film uitgezonden op L1

Praktisch

 • Wanneer Inzenden t/m 1 maart 2020
Andere activiteiten van het Limburgs Museum