Aftrap Maand van de Geschiedenis

29 en 30 september 2018

Op zaterdag 29 en zondag 30 september vinden er activiteiten plaats in het kader van de aftrap van de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Opstand’.

Excursies - Zaterdag 29 september
Op zaterdag 29 september zullen er in Sittard en Arcen excursies plaatsvinden rondom het thema van de Maand van de Geschiedenis: Opstand. Deze worden niet georganiseerd door het Limburgs Museum en staan los van het programma op zondag 30 september.

• Sittard

Start: Jardin d’Isabelle (te bereiken door steegje links van de barokke Michielskerk op de Markt van Sittard), 11:30 uur
Kosten: gratis (maar een vrije gave mag)
Duur: circa 1,5 uur

Op zaterdag 29 september om 11.30 uur vindt er een excursie plaats rondom historische locaties rondom het thema ‘opstand’ in Sittard. Dat kan een daadwerkelijke opstand zijn, zoals de rol van Sittard bij de Belgische Opstand van 1830, of recenter die bij het bekende jongerencentrum Donkieskjot in de jaren 1980, maar het thema is veel meer divers. Ook in de volkscultuur kunnen we het thema opstand bijvoorbeeld tegenkomen. De excursie vindt plaats in de vorm van een wandeling en wordt georganiseerd door De Geheime Tuinen van Sittard, in samenwerking met Erfgoedcentrum De Domijnen. De wandeling wordt begeleid door René Haustermans van volkskundig bureau Recultura.

• Arcen

Start: Café Basten (Lingsforterweg 133), 14:00 uur
Duur: circa 2 uur

Tijdens de Tachtigjarige oorlog strijdden de Spaanse en Staatse troepen. Om de Rijnhandel van de Hollanders te treffen, wilden de Spanjaarden een kanaal tussen Rijn en Maas. De Fossa Eugeniana is dat zeventiende-eeuws onvoltooid kanaal tussen de Rijn en de Maas. De bedoeling was het door te trekken naar de Schelde. Van daaraf zou de kanaalverbinding naar de Vlaamse kusthavens worden verbeterd. De werken aan het 50 km lange gedeelte tussen Rijn en Maas werden in 1626 gestart, maar nooit voltooid. Op Landgoed Arcen ligt een fort, ooit gebouwd bij een van de sluizen van het kanaal. De wandeling gaat door de restanten van het fort en de aangrenzende sluis.

Aftrap - Zondag 30 september in het Limburgs Museum

• 13.00 uur: Welkomstwoord en intro Opstand en samenwerking door Tom Doesborg (dagvoorzitter) en Marleen van Gresnigt (voorzitter Coöperatie Erfgoed Limburg)
  • 13.15 – 14.00 uur: Interview met auteur Tom Buijtendorp – Ceasar in Limburg!?
  • 14.30 – 15.15 uur: Filosoof Bas Haring - Opstand
  • 15.30 – 15.45 uur: Geschiedenisquiz - Gouverneur Theo Bovens
  • 15.45 – 16.30 uur: Interview met cartoonist Joep Bertrams en journalist Johan van de Beek - Hoe houden cartoonisten en journalisten zich staande voor de vrijheid van meningsuiting?

• 13.00 – 16.30 uur: Gelegenheid tot bezoeken stands in Museumgalerij
  • 11.00 – 17.00 uur: Gelegenheid tot bezoeken tentoonstellingen Limburgs Museum

Tijden in het programma zijn onder voorbehoud.

Tickets voor zondag 30 september
Interesse in het programma? Via onze webshop kun je tickets kopen. Kies dan voor het evenement 'Aftrap Maand vd Geschiedenis'.

Flyer (462,7 KB)

• Wanneer zaterdag 29 en zondag 30 september 2018
  • Waar Sittard, Arcen, Limburgs Museum
Koop je kaartjes online met korting