Limburgs Museum pakt uit met jubileumeditie Zilveren Camera

De Zilveren Camera, de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor fotojournalisten, viert van 1 juni t/m 29 september haar 75ste editie met een jubileumtentoonstelling in het Limburgs Museum. Deze bijzondere mijlpaal wordt gevierd met de presentatie van ruim 275 foto’s, waarin de 200 beste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar en de 75 Zilveren Camera winnaars van de afgelopen driekwart eeuw te bewonderen zijn. Van het einde van de dictatuur in Roemenië en rellen bij de inhuldiging van koningin Beatrix tot een reportage uit Limburg over kwetsbare liefde tussen een man en zijn dementerende echtgenote. Een tentoonstelling vol beelden die je bijblijven.     

Winnaar
Ieder jaar presenteert het Limburgs Museum een overzicht van de beste inzendingen, inclusief de winnaars. De Palestijns-Nederlandse documentaire fotograaf en filmmaker Sakir Khader won de Zilveren Camera 2023 met zijn zwart-wit serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. De jury zegt er het volgende over: “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact. Je ziet dat de fotograaf al langere tijd met dit onderwerp begaan is en contact weet te maken met de inwoners van de regio.”

75ste editie
Al sinds 1949 is de Zilveren Camera dé prijs voor fotojournalistiek in Nederland. Om dit 75-jarige jubileum extra kracht bij te zetten, toont het Limburgs Museum ook het nieuws uit de afgelopen driekwart eeuw. 75 Winnaars van de Zilveren Camera roepen bepalende gebeurtenissen en menselijke verhalen in herinnering. Van rellen bij de ontruiming van kraakpanden en de inhuldiging van koningin Beatrix, de strijd in Noord-Ierland en het einde van de dictatuur in Roemenië, tot de reddingsactie van paarden in Marrum en een reportage uit Limburg over kwetsbare liefde tussen een man en zijn dementerende echtgenote.

Het nú
Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum benadrukt het belang van het tonen van het heden en de voortdurende veranderingen in de samenleving: “Als Limburgs Museum staan we midden in de samenleving en bieden we verschillende perspectieven op het heden van Limburg en de wereld om ons heen. De Zilveren Camera laat deze zien” Daarnaast feliciteert Mennings de organisatie met hun jubileum.

In samenwerking met: