Samenwerking stadsmusea en Rijksmuseum

Al jarenlang werken vijf stadsmusea in Nederland nauw samen om de schilderijen uit het depot van het Rijksmuseum zichtbaar te maken in de regio. Deze samenwerking wordt per 30 april 2021 uitgebreid met het Limburgs Museum.

De stichting M5 stelt exposities samen vanuit het collectiecentrum van het Rijksmuseum. Deze exposities reizen langs vijf musea in Nederland. Momenteel betreft dit de tentoonstelling Koele Wateren, te zien in Museum Gouda zodra het coronabeleid dit weer toestaat. Aan de kring van musea in Bergen op Zoom, Harlingen, Hoorn, Gouda en Zutphen wordt nu het Limburgs Museum gevestigd in Venlo toegevoegd. Hiermee wordt het marktbereik van de stichting M5 verder uitgebreid naar Limburg en het grensgebied met Duitsland. Vanaf heden heet de stichting dan ook M6, voluit: stichting De zes samenwerkende musea in Nederland.

Bert Mennings, bestuurder van het Limburgs Museum „We zijn verheugd dat wij als partner deelnemen aan deze voorbeeldstellende samenwerking in de museumsector. En we zijn er ook van overtuigd dat wij echt iets toevoegen aan M6. Ons museum is namelijk, net als onze hele provincie, internationaal georiënteerd. Bezoekers uit Limburg en Noordrijn-Westfalen die via M6 in het Limburgse komen, kunnen nu ook kennis maken met de uitzonderlijke collectie van het Rijksmuseum”.

Het Rijksmuseum juicht de uitbreiding van deze succesvolle samenwerking toe. De musea zetten gezamenlijk een reeks neer van tentoonstellingen met de titels: Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren.

Jonge man bij kaarslicht, Christiaen Jansz. Dusart, 1645, olieverf op doek, 65x79cm. Rijksmuseum.