Limburgse archeologen kiezen winnaar Guillon-penning 2025 en Limburgse topvondst
In het Limburgs Museum in Venlo is zaterdag 5 april tijdens de vijftiende Limburgse Archeologie Dag de Guillon-penning uitgereikt aan Jan Verlinden uit Heel. Hij kreeg de tweejaarlijkse prijs als erkenning en waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Limburgse archeologie. De jury roemde zijn inzet voor het onderzoek van de Romeinse geschiedenis van het dorp Heel en zijn inspanningen om die Romeinse geschiedenis tot leven te brengen.
Tijdens de Limburgse Archeologie Dag kiezen de deelnemers elk jaar een Limburgse topvondst. Dit jaar kozen ze tijdens de studiedag als topvondst het Romeinse potje van Flaccus van het Raadhuisplein in Heerlen.
Jan Verlinden (79) werd opgeleid als classicus en werkte zijn hele leven in het onderwijs. Na zijn pensionering stortte hij zich op de archeologie en op de geschiedenis van zijn dorp Heel. Dat was in de Romeinse tijd een belangrijke plaats en wordt op kaarten vermeld als Catualium. Het lag aan de grote Romeinse weg van Maastricht naar Nijmegen.
In Heel zijn een groot grafveld en sporen van bebouwing gevonden. Jan Verlinden werkte mee bij de opgravingen en bestudeerde alle bekende gegevens. Door zijn werk heeft hij Heel als Romeinse plaats op de kaart gezet en is het duidelijk geworden dat het een belangrijke plaats was in die tijd.
Hij wil graag dat niet alleen de mensen uit Heel kennis hebben en maken met die Romeinse geschiedenis, maar ook van buiten het dorp. Daarom zet hij zich actief in dat de resultaten van de opgravingen van het belangrijke en rijke grafveld onderzocht en gepubliceerd worden. Bovenal werkt hij aan een initiatief om te komen tot een Romeins museum in het dorp. Dan kan iedereen in en buiten het dorp de vondsten zien en bewonderen, en geïnformeerd worden over die rijke geschiedenis.
Met zijn grote kennis is Jan Verlinden een vraagbaak voor archeologen uit heel Limburg en volgens de jury dus de terechte winnaar van de Guillon-penning 2025.