Limburgs Museum start crowdfundactie rond digitale tafel

Het Limburgs Museum roept Limburgers op massaal bij te dragen aan drie nieuwe Onvergetelijk Limburgs Museumtafels, waarmee rondleiders een jaar lang door heel Limburg op pad kunnen gaan. Die magische tafels zijn bedoeld voor Limburgers met geheugenproblematiek zoals dementie, en bewoners van verzorgingshuizen. Wie doneert krijgt er een klein geluksmoment voor terug. De crowdfundingcampagne start op 21 september, Wereld Alzheimer Dag.

Een rondleiding door het Limburgs Museum, zonder het museum te bezoeken. Dat biedt de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel. De Museumtafel is een aanraakbaar scherm dat plat op een tafel wordt gelegd. Onder begeleiding van een speciaal getrainde ‘rondleider’ kunnen bewoners van bijvoorbeeld verzorgingshuizen samen met hun dierbaren een duik nemen in de museumcollectie, en daarmee in hun eigen verleden. De Museumtafel toont museumstukken zoals een oude schoolfoto of een ouderwets fornuis. Met ondersteunende vragen, muziek- en beeldfragmenten en zintuiglijke prikkels roepen tafel en rondleider herinneringen en verhalen op. Zo ontstaan waardevolle gesprekken. Op deze wijze biedt het Limburgs Museum bewoners op afstand plezier, herkenning én verbinding.

“Ik vind het prachtig om te zien hoe de bewoners genieten,” zegt welzijnsmakelaar Marsha Ververgaert van zorginstelling De Beerendonck, onderdeel van de Zorggroep. “Het werkt echt, er komt van alles naar boven. De Museumtafel levert heel mooie momenten op voor de bewoners.”

Ook Mark Schapendonk, voorzitter van ‘Venray Dementievriendelijk’ en jarenlang actief als voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Noord-Limburg, steunt het project. “Op deze manier kunst en cultuur beleven, dat maakt iedereen gelijk. Mensen hebben weer het gevoel dat ze worden ‘gezien’. Dat is de waarde van de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel.”

Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum heeft er vertrouwen in dat de crowdfunding slaagt. “We hebben 29.000 euro nodig. Alle kleine beetjes helpen. Samen moeten we dat klaarspelen. Want dat wil toch iedereen: bewoners van zorginstellingen een geluksmomentje bieden?”

Gulle gevers kunnen een kleine tegenprestatie verwachten, variërend van een kaartje of een bloemetje tot een museumbezoek ‘deluxe’ of een uniek kijkje in het museumdepot. Voor donerende bedrijven zijn er speciale tegenprestaties bedacht.

Doneren kan op: https://limburgsmuseum.creativefunding.nl/campagne/geluksmoment

Partners
De Onvergetelijk Limburgs Museumtafel is tot stand gekomen dankzij de expertise van STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur en Onwijs – specialist in multitouch. De pilot heeft plaats mogen vinden bij zorglocatie De Beerendonck van De Zorggroep. Cultuurimpuls Venlo ondersteunt daarnaast het project. We zijn erg blij dat het project door deze organisaties wordt gedragen.