Finissage van MigratieLab op 5 maart

Museum Onderweg en Limburgs Museum nodigen u van harte uit voor de finissage van het MigratieLab met werk van onder andere Antoni Czarczyński, Sofia de Benedictis en Naomi Steijger. Met medewerking van Martijn Maiwald en Iztok Klančar.

Datum: Zaterdag 5 maart 2022 doorlopend van 11:00 tot 16:00 uur
Locatie: MigratieLab in het Limburgs Museum
Aanmelden: Verplicht
Programma:
Het programma bestaat uit een gratis, zelfstandig bezoek aan het MigratieLab, waar de kunstenaars aanwezig zijn om met bezoekers in gesprek te gaan en een drankje in het Museumcafé

Op 15 oktober opende het MigratieLab in het Limburgs Museum. Geen klassieke tentoonstelling, maar een werkplaats voor dialoog en onderzoek naar (samen)leven en (samen)werken in Noord-Limburg met een focus op arbeidsmigratie. In de provincie wonen en werken op dit moment de meeste arbeidsmigranten in Noord-Limburg en dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Met dit project zoeken we voor het eerst, vanuit het Limburgse erfgoed, toenadering tot elkaar.

De jonge Poolse fotograaf Antoni Czarczyński verdiepte zich de afgelopen maanden in de Poolse gemeenschap en observeerde hoe deze in Noord-Limburg functioneert. De Italiaanse fotograaf Sofia de Benedictis volgde haar intuïtie en kwam zichzelf tegen tijdens haar omzwervingen langs kloosters en campings. Theatermaker Naomi Steijger stapte in Venlo op de bus naar Warschau en reisde in het donker mee naar huis met de ‘wandervogel’ van deze tijd.

Afgelopen december werd het MigratieLab omgebouwd en kregen de onderzoeksresultaten van de kunstenaars een plek. De historische tentoonstelling Niet bang zijn is blijven staan, omdat we denken dat het belangrijk is om het onderwerp in een historisch perspectief te plaatsen. Samen met belanghebbenden gaan we het materiaal waarderen als Limburgs erfgoed van de toekomst.

Aanmelden?
Op 5 maart aanwezig zijn bij de finissage en in gesprek gaan met de kunstenaars? Meld je aan door een mail te sturen naar info@limburgsmuseum.nl o.v.v. MigratieLab. Laat in deze mail s.v.p. weten met hoeveel personen u wilt komen.

MigratieLab is een initiatief van Museum Onderweg (voortgekomen uit Migratiemuseum Heerlen) in samenwerking met het Limburgs Museum. Het samenwerkingsproject maakt onderdeel uit van een meerjarenambitie. Niet bang zijn was eerder te zien in het tijdelijke Migratiemuseum in Heerlen.

MigratieLab wordt mogelijk gemaakt door Limburgs Museum, Cultuurimpuls Venlo, VSBfonds, de Stichting DOEN/Bankgiro Loterijfonds. Met dank aan KABK Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag.

Foto: Sofia de Benedictis