Expo Villa Voerendaal wegens succes verlengd

De tentoonstelling van het Limburgs Museum over Villa Voerendaal wordt vanwege succes verlengd tot en met 1 mei 2022. De tentoonstelling is niet in het museum zelf te zien, maar op locatie in De Vondst, het Heerlense centrum voor archeologie. Daar was ‘Villa Voerendaal – van vondst tot verrassend verhaal’ de afgelopen maanden een groot succes. “Reden om nog meer mensen én scholen nog langer van onze bijzondere tentoonstelling in Heerlen te laten genieten,” aldus directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum.

45.000 vondsten
Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal laat de eerste resultaten zien van het actuele onderzoek naar de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken. Dat er in Voerendaal rond het jaar 100 na Christus een enorm agrarisch bedrijf moet hebben gelegen, was al meer dan een eeuw bekend. Maar de 45.000 objecten die er zijn gevonden waren nog nooit goed onderzocht.

Amforen en sieraden
Dat is nu wel gebeurd. Onder aanvoering van het Limburgs Museum heeft een team van specialisten die klus de afgelopen drie jaar geklaard. Van amforen en dakpannen tot munten en sieraden: alles is nauwlettend bekeken. De vondsten, hoe klein ook, zijn stukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Alle vondsten samen helpen het verhaal van Voerendaal te vertellen. Een deel van dat verhaal is alvast te zien in de tentoonstelling. Later in 2022 publiceert het team van specialisten de volledige onderzoeksresultaten. Dan weten we eindelijk wie er precies wanneer in de villa woon, en wat zij deden.

Het mysterie van Dame Voerendaal
Kinderen mogen in de expo zelf de objecten onderzoeken. Zijn alle antwoorden juist, dan kunnen ze het gezinsspel ‘Het mysterie van Dame Voerendaal’ ter waarde van €29.95 winnen. Niet gewonnen? Geen probleem: je kan het spel ook kopen in het Thermenmuseum, Archeon, De Vondst of in het Limburgs Museum.

Foto: Kim Roufs