Boeren

7.000 jaar geleden leefden de eerste boeren in Limburg. Hoe leefden zij? Leer met doe- en denkspelletjes meer over de boeren.


De eerste boeren in Limburg
Jagers en verzamelaars in de prehistorie trokken steeds verder als het eten op was. 7.000 jaar geleden veranderde dat. Een nieuwe groep mensen trok Zuid-Limburg binnen en ging daar wonen. Ze bouwden boerderijen, verbouwden graan en hielden geiten en runderen. Ze zorgden voor hun eigen eten en hoefden niet steeds verder te trekken. Het waren de eerste boeren.

Hoe maakten boeren hun potten?
De boeren in de prehistorie maakten potten van klei om dingen in te bewaren. Die waren mooi versierd met een band. Daarom heetten ze bandkeramiekers. Omdat elke groep boeren een eigen vorm aardewerk had, kunnen archeologen aan de scherven die ze vinden zien welke boeren daar geleefd hebben. Handig. Ben je benieuwd hoe je zo’n pot van klei maakt? Bekijk het filmpje.

Kies je eigen bandversiering
De pot op deze kleurplaat is nog kaal. Ernaast staan voorbeelden van bandversiering die boeren gebruikten. Welke vind jij mooi? Teken en kleur ‘m lekker in. Vaak had elke familie een eigen vorm. Je mag natuurlijk ook een speciale band voor jouw eigen familie bedenken.

Hoe wordt een bronzen bijl gemaakt?
Boeren ontdekten het brons. Met die ontdekking begon de bronstijd 2.000 jaar voor Christus. Brons is een mix van koper met een beetje tin. Het koper kun je makkelijk buigen, door er tin aan toe te voegen wordt het heel sterk. Kun jij de stappen in de juiste volgorde zetten en beschrijven hoe een bronzen bijl gemaakt wordt?

Geloof jij in een god?
Mensen in de bronstijd wel, zij geloofden in verschillende natuurgoden. En ze geloofden in leven na de dood. Om de goden te vriend te houden, hadden ze allerlei rituelen en stopten ze kostbare voorwerpen in het graf. Archeologen hebben in graven veel mooie sieraden en wapens gevonden. Museumdocent Nicola vertelt je er in de video over.

De komst van de ijzertijd
Boeren ontdekten 800 jaar voor Christus dat je van ijzer sterke gereedschappen kon maken. Je moet het heel heet maken in een oven met houtskool en er lucht aan toevoegen. Daarna begint het harde werk, want dit ijzer moet nog gesmeden worden. Wil je weten hoe dat gaat? Je ziet het in de video.

Vind jij de woorden?
Vind jij in deze woordzoeker alle 23 woordjes die te maken hebben met het thema boeren? Succes!

Bak je eigen brood
Lekkere broodjes koop je natuurlijk bij de bakker. In de prehistorie was er nog geen bakker. De boeren bakten hun eigen brood. Niet met een broodbakmachine, maar in een vuurtje in de buitenlucht. Jij kunt dat ook. Volg dit stappenplan. En: is het lekker?

Het leven van een boer in de prehistorie
Je weet vast wel hoe de moderne boer in Nederland leeft. Maar hoe leefde de boer in de prehistorie? Bekijk deze video van SchoolTV.

Luister naar het spannende verhaal over Fjor en Gente
In de buurt van Maastricht ligt het Savelsbos. In de prehistorie waren er in de grotten in het bos enkele vuursteenmijnen. De populaire boekenschrijver Jacques Vriens schreef er een spannend boek over, Ruzie om de vuursteenmijn. Het verhaal gaat over het jongetje Fjor en zijn vriendin Gente. Zij leren van de volwassen over het vuur, de vuursteen en de grote waarde daarvan. Er dreigt een gevecht op leven en dood om het bezit van de mijnen. Zou het tweetal dat kunnen vermijden? Jacques Vriens leest zelf voor uit zijn boek. Luister maar.


Lekker kleuren

Geef jij deze boerderij een mooi kleurtje? Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat! Bron: Archeoloogindeklas.