Home
A A A
Home Bezoek Zien en doen Onderwijs Kids Collecties
Print

Same!


Feesten, verenigingsleven en dialect 1795 - nu


In Limburg speelt het verenigingsleven een belangrijke rol; het is een sociaal bindweefsel. In vergelijking met andere provincies zijn mensen er vaker lid van een vereniging. Veel Limburgers zijn lid van twee of drie verenigingen. De kans is dus groot dat ze elkaar verschillende malen per week of maand ontmoetten. Vooral muziekkorpsen, koren en toneelverenigingen zijn geliefd. Carnavalsverenigingen en schutterijen komen elders in Nederland veel minder voor.
Overwinningen, jubilea of gewoon samenzijn vormen aanleiding voor feest. Feesten horen bij het verenigingsleven. Omdat emoties het best geuit kunnen worden in de moedertaal, is het Limburgs dialect de voertaal. Het Limburgs dialect bestaat overigens niet. Iedere stad, dorp, wijk of sociale groep heeft een eigen dialect. De belangstelling en waardering voor de dialecten is enorm gegroeid de laatste twintig, vijfentwintig jaar. Boegbeeld is de groep Rowwen Hèze die het dialect van het Peeldorp America in Nederland populair heeft gemaakt.
Met de geschiedenis van de carnavalsviering in Limburg als voorbeeld wordt de ontwikkeling van het verenigingsleven getoond.

Bekijk de zaal

Pak met de muispijl het plaatje vast en sleep in alle richtingen om de zaal te bekijken.
Klik in de menubalk op het plaatje om de zaal op het volledige scherm te bekijken.