Home Bezoek Zien en doen Onderwijs Kids Collecties

Extra voorstellingen Venlose oorlogsfilms

Op 1 maart was het 65 jaar geleden dat de oostelijke stadsdelen van Venlo werden bevrijd. Daarmee kwam een einde aan een inktzwart hoofdstuk uit de plaatselijke geschiedenis. Gezien de grote belangstelling voor deze oorlogsfilm organiseren het Limburgs Museum en het Gemeentearchief nogmaals een speciale filmmiddag over de Tweede Wereldoorlog in Venlo op vrijdag 5 maart om 14 uur, daarvoor zijn nu nog 77 kaarten beschikbaar (stand van zaken 2 maart 10 uur).

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de kassa van het Limburgs Museum. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.

Op het programma staan de belangrijkste films en ongemonteerde filmopnames gemaakt in de periode 1944-1945. Zo is weer de legendarische ‘Puinfilm’ te zien, waarin de Venlose cineasten Dré Brenneker en Baer Thiery verslag doen van de desastreuze gevolgen van de bombardementen en beschietingen op Venlo. Het document is bijna vijfenzestig jaar oud, maar heeft nog altijd een overrompelende zeggingskracht. Je gelooft je eigen ogen niet. Dat de stad zó in puin heeft gelegen, is bijna onvoorstelbaar voor degenen die na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en het allemaal niet hebben meegemaakt. Het maakt het respect voor de mensen die de stad weer hebben opgebouwd – ‘de generatie der gebombardeerden’- groot.

De kwalificatie ‘heel bijzonder’ geldt zonder enig voorbehoud ook voor de opnames die de filmer John Fernhout in Venlo heeft gemaakt in de dagen na de bevrijding. Fernhout filmde in opdracht van de Nederlands regering in ballingschap. Door de bank genomen was hij steeds als eerste Nederlandse cineast aanwezig als een stad of dorp werd bevrijd. Op 2 maart 1945 gaat hij in Venlo aan de slag. Hij filmt vooral de mensen. We zien beduusde Venlonaren die weer brood krijgen, die soep eten voor het stadhuis, die met zwaar beladen fietsen, karren en kruiwagens terugkeren naar hun vaak kapotgeschoten huis. Het zijn impressies van een stad en streek waar na jaren van oorlog en ontbering, bewoners nog moeten wennen aan de vrede.

Verder staan nog enkele korte films op het programma zoals de ‘Wederopbouwfilm’ en ‘Noord helpt Zuid’. Beide documentaires werden in de zomer van 1945 gemaakt en landelijk in bioscopen vertoond in het kader van hulpacties voor het zo zwaar getroffen Noord-Limburg. Tot slot van de filmvoorstelling wordt de bekroonde documentaire ‘Bombardementen op de Venlose Maasbruggen’ van Huub Smets vertoond. De filmer, die als vrijwilliger verbonden is aan het Gemeentearchief Venlo, heeft op basis van de archiefcollecties een indrukwekkende documentaire gecomponeerd.

Bijzonder in de documentaire van van Huub Smets zijn de fragmenten afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen. Ze behoren tot de categorie oorlogsverslaggeving. De filmer zit in de bommenwerper, de luiken gaan open en de dodelijke last valt op de stad Venlo. Uitvoerig is gefilmd op 3 december 1944, tijdens de bevrijding van Blerick die als ‘The perfect battle of Blerick’ de geschiedenisboeken is ingegaan.

De verschillende programmaonderdelen op de filmmiddag worden ingeleid of van toelichting voorzien door museummedewerker en publicist Sef Derkx.